Camillo Donati holder til i Langhirano, 20 minutter sør for Parma i Emilia-Romagna, i Nord-Italia. Her kultiverer han 21 hektar med vinmark etter biodynamiske prinsipper.

Alle vinene tappes på flaske uten filtrering og tilsettes deretter 7 prosent ugjæret søt malvasia. Vinene får derfor en naturlig annengangsgjæring på flaske, og bunnfall kan forekomme.

Gården ligger rundt 250 meter over havet, og de første vinmarkene ble plantet av Camillos bestefar Orlando i 1930. I starten sørget dette kun for nok vin til familiens eget forbruk. For mens de fleste i dag drikker vin for ren nytelse, var vin den gangen viktig for at man skulle få i seg næring, ettersom det ikke alltid fantes nok mat.

Orlandos sønn Antonio hjalp til med vingårdsarbeidet ved siden av revisorjobben sin, men etter at Orlando døde i 1964 har han drevet gården alene. I dag driver Antonios sønn Camillo gården sammen med sin kone Francesca og døtrene Camilla og Ginevra.

Camillo var lærling hos Francesco Brezza ved Tenuta Migliavacca i Casale Monferrato, som var blant de første som begynte å jobbe biodynamisk i Italia. I tillegg lærte han mye om vitikultur fra sin far og om vinifikasjon fra farens venn Ovidio.

Lokale druer

Camillos bestefar Orlando plantet en rekke ulike lokale druetyper, som opprinnelig ble vinifisert sammen (røde og hvite druer ble selvsagt holdt atskilt). I dag vinfiserer Camillo alle druene hver for seg. Orlando eksperimenterte også mye med hvilke jordsmonn de ulike druetypene trivdes best i. Hvilket er et arbeid Camillo har videreført når han i dag planter nye vinmarker.

Alt vinmarksarbeid gjøres for hånd, og i kjelleren jobber Camillo helt naturlig. Uten industrigjær, temperaturkontroll, syrejustering eller enzymer.

( Tekst Non Dos)

Camillo Donati Malvasia Rosa Frizzante 2018. Italia, Emilia-Romagna. Pris kr. 229,90 Poeng 88/100

Drua er Malvasia. En klar lys rosa farge. Fine små bobler som kiler på tunga. En tydelig duft av epler og rød frukt. Fin fruktig fylde på smak. Riktig bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sin frukt. Lang og god ettersmak. En vin som fungerer glimrende til salat og kos. Meget bra kjøp.

Camillo Donati Lambrusco dell’Emilia 2018. Italia, Emilia-Romagna, Emilia. Pris kr. 229,90 Poeng 88/100

Drua er Lambrusco. Klar rød farge. Fine bobler. Duft av kirsebær og blomster. Hint av bringebær. Fin fruktig smak med en riktig bra fylde. Bra syre og sødme. Lever opp til duften med sine bær og frukt. Lang og tørr ettersmak. En vin som passer best sammen med gode venner og pasta. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.