Ølbokser og Informasjon.

2
For ikke lenge siden, fortalte Bryggeri- og Drikkevareforeningen at omsetningen på øl hadde økt med 1,6 prosent sist år. Nå viser det seg at 82 prosent av alt øl som ble handlet over disk i fjor, var tappet på boks.

Petter-Nome-Bryggeriforeningen-oelglass_full-De brune flaskene er på vikende front. Utviklingen forsterkes for hvert år som går. – Andelen boksøl økte med 5,6 prosent i 2013, mens flaskeølet sank med 11,4 prosent, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Ifølge Nome skjer det nå store omveltninger når det gjelder drikkevareemballasje.

– I løpet av noen få år vil det være helt slutt på gjenbruksflasker som samles inn, fraktes tilbake til bryggeriene, vaskes og fylles opp på nytt. I stedet blir flaskene resirkulert og smeltet om til nye flasker. Dermed blir det mindre transport og mindre utslipp.

Et system som det nye bryggeriet til Mack Bryggerier allerede bruke. Men ennå kun til  mineralvann. I Tyskland der i mot, ser man at pet flasker med øl, tar større og større markedsander i supermarkedene.

-Verdensmestere på panting,

ølbokserDa metallboksene gjorde sitt inntog i Norge, fryktet myndighetene at de ville føre til massiv forsøpling. I 1994 ble det derfor innført en avgift, den såkalte grunnavgiften på engangsemballasje. I 2014 er den på 1,1 krone pr boks eller engangsflaske.

– I stedet har det vist seg at nordmenn er verdensmestre i panting. Også engangsglass som det ikke er pant for leveres i innsamlingsigloene. Det finnes nesten ikke tomgods på gater og i parker, sier Nome.

– Et paradoks

Bryggeri- og Drikkevareforeningen setter nå sin lit til de nye regjeringspartiene, som gjentatte ganger har tatt til orde for å fjerne grunnavgiften.

– Det er et stort paradoks at den bransjen som er flinkest på resirkulering har den høyeste avgiften. Når grunnavgiften i tillegg har utspilt sin rolle som miljøavgift, bør den fjernes, sier Nome.

Pressemelding.

Åpner for ølinformasjon.

Sylvi-Listhaug_smallLandbruks- og matminister Sylvi Listhaug vil gjennomfører et rødgrønt løfte fra 2013. Norske ølbryggerier skal kunne informere forbrukerne om sine produkter.

Under den internasjonale reiselivsmessa Grüne Woche møtte landbruksministeren fredag representanter for bryggerinæringen i Norge. I den forbindelse slapp hun en gammel nyhet om tillatelse til ølinformasjon.

– Reklameforbudet ligger fast. Det er det ingen tvil om. Og dette ligger formelt under helseministeren. Men vi er i gang med å se på muligheten for at ølbryggerier skal kunne få lov til å informere om sine produkter, sier Sylvi Listhaug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Målet er at forbrukeren skal få vite hva slags produkt som er på markedet.

Daglig leder Tore Nybø i bryggeriet Nøgne ø etterlyser nettopp at man skal kunne informere om produktene, ikke reklamere.

– Ønsket om å kunne ha tilgjengelig informasjon om produktet er sterkt, sier han

God næringspolitikk.

– Vi snakker om bedrifter som skaper noe for å få bedriften til å vokse, For at det skal kunne skje, må folk vite om bedriften og hvilke produkter den har., sier Listhaug.

Hun får full støtte fra Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen i Norge.

– Egentlig burde dette være et forbrukerkrav. Vi snakker om informasjon om hva drikke er laget av, hva det smaker og for eksempel hva det kan drikkes til. Dette er innenfor alt som kan stimule til en ansvarlig alkoholkultur, sier Petter Nome.

Så er det bare vente og se hva som skjer når KrF har sakt sitt.

Kilde ANB

 

2 KOMMENTARER

  1. Øl er nå aller best på eller fra glassflaske. Blir det slutt på glassflaskene forsvinner ølets sjel, selv om boksøl er bra og såklart.

    Ellers et stort ja til reklame for øl, men det kommer vel aldri i Noreg…Men litt produktinfo hadde neppe skadet det heller.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.