Nyheter i bestillingsutvalget på Vinmonopolet den 8. januar.

0

Den 8 januar kommer nyhetene på Vinmonopolet. Og det er ikke småtterier som kommer.

I bestillingsutvalget er det så mye at man nesten blir svimmel av bare synet. Men noen godbiter er det vel verd å prøve seg på.

Rødvin.

Her er det en del som jeg er riktig nysgjerrig på. Ser vi på nordmennenes favorittland Italia, så er det noen som er vel verd å prøve. Massolino er en av topp produsentene i Piemonte og Massolino Barbera d’Alba Gisep 2013 er en jeg så absolutt ikke vil få glipp av. Det samme kan vel sies om rødvintestMassolino Barolo Parafada 2011 og Massolino Barolo Margheria 2011. En fra Toscana som jeg vil smake, er  Altura Saverio dell’Isola del Giglio Rosso 2012. Deres tidligere viner har vært veldig spennende. Az. Agr. Fontodi er en av de riktig gode produsentene i Toscana. Så det er ikke tvil i min sjel om at jeg vil smake Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico 2011. Også Tommasi Graticcio Appasionato 2013 tror jeg kan være et morsomt bekjentskap.

En franskmann jeg er nysgjerrig på, er Cave Saint Verny, St. Verny Les Volcans Gamay 2014. Jeg har aldri smakt vinen deres før, men hørt mye positivt, så dette er noe jeg gleder meg til. Maxime Graillot fra Rhône Nord har ikke de billigste vinene. Men hvilke kvaliteter de holder seg med. Så Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2013 er vel verd å legge noen hundrelapper på. Vinen fra Burgund synes jeg nok ligger litt for høyt i pris. Det samme kan man nok si om  Maison Louis Jadot. Men de kan lage noen mektig gode viner i rimelige prisleier også. Så Louis Jadot Savigny-Lés-Beaune 1er Cru Clos des Guettes 2013 er en jeg er riktig nysgjerrig på. Også Vignes du Maynes Ultimatum Climate Chenas 2013 kan være morsom å prøve seg på. Rødvin fra Alsace gjør meg alltid veldig nysgjerrig, så Pierre Frick Rot Murlé Pinot Noir 2012 er virkelig en som skal ned i handlekurven.

Også fra Sør-Afrika og Allesverloren Wine Est kommer det en nyhet. Allesverloren 1704 Red 2014 er en jeg vil ha i handlekurven.

Hvitvin.

hvitvintestHer er det mye rock and roll, som man sa i min ungdom i Lillestrøm. En som skal smakes og nytes, er Ganevat Vin Jaune 2007 fra Jura i Frankrike. Anne et Jean-François Ganevat lager noen helt fantastiske viner.  De biodynamiske vinene til Pierre Frick blir aldri helt feil. Så Pierre Frick Pinot Gris 2014 kan være et bra kjøp.

For oss som elsker riesling, er Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling trocken Grosses Gewächs 2014 nesten en selvfølge. Også vinen til Weingut Leitz blir aldri helt feil. Som regel er vinen fra Rheingau elegante og der er Weingut Leitz en riktig bra representant. Derfor velger jeg meg Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Hinterhaus Riesling trocken 2014 og Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken 2014. Også vinen til Weingut Robert Weil en riktig bra opplevelse. Derfor anbefales Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken Grosses Gewächs 2014 virkelig på det varmeste.  Veyder-Malber Hochrain Grüner Veltliner 2014 fra Østerrike er et vin som bør nytes.

Øl.

øl og vinHer er mye øl for de som har gått lei av juleølet. Et øl som alltid blir møtt med spenning, er Polaris ølene til Ringnes. Så er det også med Ringnes Polaris Røykbokk. Et annet øl som vekker min nysgjerrighet, er det belgiske spontangjærede ølet De Troch Oude Kriek 2014 som jeg tror kan være en riktig spennende opplevelse. Fra Drammen og det relativt nystartede bryggeriet AJA kommer Aja Aardvark Amber. Om ølet lever opp til Ajas tidligere kvaliteter, så er dette en riktig god opplevelse. I disse dager kommer det ikke en liste uten en IPA. Og den ipa-ølet som jeg gjerne vil prøve kommer fra Oslo. Oslo Mikrobryggeriet IPA. Jeg kjenner ikke så mye til deres andre produkter, så dette skal bli spennende. Også ølet for oss som elsker sjokolade er på trappene. Porter blir mer og mer populær og et som jeg tror kan være en høydare, er Kinn Svartekari Engelsk Porter. Det er riktig mye bra som bruker å komme fra Kinn. Med større nysgjerrighet vil jeg prøve Wettre Baltic Porter. Først og fremst for at jeg ikke kjenner noe særlig til Wettre Bryggeri. Siden jeg elsker Saison, er det et par som bare må med. Først det nederlandske Maximus Saison 5. Tror dette kan være en riktig god sak. Med spenning vil jeg også må smake det islandske Borg Leifur Nr.32 Nordic Saison. Tror dette ølet kan være en saga verd.

Hele listen fra Vinmonopolet finner du her.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.