Vinmonopolets bestselgerliste forteller alt om den nye norske ølbølgen: Av polets 200 bestselgere i 2015 var 115 norske øl. På de neste plassene kom tre av Europas store ølnasjoner: Belgia (18 øl), Tyskland (12 øl) og Danmark (8 øl).

Hele 26 norske bryggerier er inne på topplista, hvorav 19 småskalabryggerier fra alle deler av landet. Blant de tjue mest solgte ølene var hele tolv norske.

Ølsalget på Vinmonopolet økte med 12,1 % i 2015, mens vinsalget gikk tilbake med 1,3 % og brennevin med 0,6 %.

300x250_nyhet_mars
Annonse

– Dette er positivt, både for næringsliv og folkehelse, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. – Bryggeriene skaper mange nye arbeidsplasser og ølkundene blir stadig mer selektive. De kjøper kvalitet og mangfold, ikke mest mulig alkohol for pengene. Øl er også et alkoholsvakt alternativ til vin og brennevin.

Om tilbakegangen for vin sier Nome: – Vi burde kanskje juble, men gjør det ikke. Her handler det om at de nye taxfreekvotene tar stadig mer av vinsalget. Dermed undergraves Vinmonopolet og taperne kan på sikt bli norske forbrukere. Prisene vil stige og utvalget blir dårligere.

Den store vinneren blant norske bryggerier er Kinn Bryggeri fra Florø. Kinn inntar fjerdeplassen med ”Kinn Vestkyst” og markerer seg med ti ulike øl på topp 200-lista, hvorav seks blant de femti mest solgte.

Av de tradisjonelle bryggeriene, er Hansa Sterkøl urokkelig på førsteplass, mens Ringnes Julebokk scorer høyt som vanlig: Det syvende mest solgte sterkølet i Norge i 2015.

Pressemelding.

2 KOMMENTARER

  1. Burde ikke Drikkeglede eller Hege Ramseng stått som forfatter når det legges ut en slik pressemelding?
    Eller i det minste en informasjon om hvor pressemeldingen kommer fra?

    • Det sto ingen ting i den pressemeldingen jeg fikk om hvem som har skrevet den. Og jeg fikk den igjennom mynewsdesk. Selvfølgelig skulle det stå drikkeglede. Og det beklager jeg Sammy, at jeg kunne glemme en sånn sak.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.