Som kjent, så er det det store slippe på Vinmonopolet førstkommende fredag.

Som Godt Drikke har skrevet tidligere, så er det så mye at man nesten kan bli svimmel. Etter mange timer med studier, så er det en del saker som jeg faller for.

Hvitvin:

Ganevat Dolium 2012 fra Jura i Frankrike, er en som jeg så absolutt skal smake. Det har kommet mer og mer spennende saker fra akkurat dette området de siste årene og Jean-Francois Ganevat går for å være et lite vin-geni. Så jeg håper denne lever opp til forventningene.

En annen franskmann som jeg vil smake, er Marc Morey Saint Aubin 1er Charmois 12. Dette er visstnok en av de vinen som Robert Parker har gitt 90 poeng, så den er vel verd å prøve.

Matassa Cuvee Marguerite 2014 skal også med på smakskjema mitt. Tror den kan være en riktig spennende sak.

Av tyske hvite viner, er det riktig mye bra. Umiddelbart så er det noen som faller meg i øyet. Schwedhelm Wotanfels Riesling Trocken 14 fra Schwedhelm Klosterhof i Pfalz er en sånn. Den har fått mye bra omtale i tysk presse. Også Kruger-Rumpf Scharlachberg Rsl GG 14 fra Rheinhessen er en som jeg bare kjenner fra media og blitt riktig nysgjerrig på.  Markus Molitor er en gammel kjenning her hjemme. Og de tre som kommer med i bestillingsutvalget, er aldri feil å prøve. Markus Molitor Schiefer Riesling 2014,  M.Molitor Zelt Sonnenuhr Rsl Ausl*** 13, M.Molitor Ürziger Würzg Rsl Ausl*** 13

Det finnes mye mer som er vel verd å prøve av hvitvin, men det får komme senere.

Rødvin.

The Liberator The Francophile Syrah 2014 er en imponerende Sør-Afrikaner. Om 2014 årgangen er like bra som de andre årgangene jeg har smakt, så er det mye å glede seg til her.

En franskmann, jeg må si blant mange, og som jeg gleder meg til, er Ch. La Tour de By 2010, Medoc, Bordeaux. Den fikk hele 88 poeng hos Roger Voss på Wine Enthusiast så her er det mye vin for pengene. Prisen er slettes ikke avskrekkende for en vin som denne. Mer fransk, Saint-Cosme Crozes-Hermitage 2013. Jeg husker ikke hvem som har sakt det, men sitatet er : ”If you have not yet tried the wines of St.-Cosme, you’re missing the boat.” Og jeg må si meg enig. Dette er vinen til de store anledningene.

En italiener jeg ble nysgjerrig på, er Monte del Frá Skravlevin Corvina 2013. Andre viner jeg har smakt fra Monte del Frá, har vært prisverde. Og en vin som heter Skravlevin, må jo være perfekt i venners lag mørke høstkvelder.

En annen som skal smakes, er Bava Piano Alto Nizza Barbera d’Asti. De fleste vinen fra Bava holder en riktig god kvalitet og har en pris man kan leve med.

 

Det er mange som skulle være nevnt, men hele listen finner du her.

I morgen, Øl.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.