På tross av at det drikkes mer og mer rosévin her i Norge, så finnes det mange myter om vinen. Og de fleste av dem stemmer ikke.

Som for eksempel at rosévin er en kjekk blanding av rød-og hvitvin. Noe som selvfølgelig ikke er riktig. Rosévin lages på blå druer.  Det er forbudt i EU å bruke grønne druer til rosévin. Uansett type drue, skallet blir liggende i musten i kortere eller lengere tid, helt beroende på hvor kraftige farge og smak du vil ha på vinen.

En annen myte, er at det er de mindre dyktige vinbøndene som lager rosévin. Noe som er noe forbannet sludder. Det å lage en rosévin er like komplisert som å lage en god rødvin eller hvitvin. Om man ikke tar de rette hensynene til vinen til de riktige tidspunktene, så er det en vin som ikke kan drikkes eller selges.

En morsom myte om rosévin, er at det er en vin for kvinner. Først og fremst på grunn av fargen. Den mann som tror det, må være rimelige usikker på sin egen seksualitet.

I dag så er rosevin mer enn en enkel sommervin som kun drikkes iskald på varme dager. Noe av det første vi bør glemme om rosevin, er at den skal ha en rubinrød farge. Visst har noen roseviner farge og som franskmennene kaller ”oeil-de-Perdrix,” rapphøne øyne.  Andre kalles ”vins gris” – «grå» vin. Mange av disse vinene er produsert på metoden ”pressurage direct”, direkte pressing, der de presse de røde druene veldig lett så ikke mye fargestoff fra drueskallet som følger med i vinen. Andre lar drueskallen ligge med i musten en eller to dager og får på den måten mer farge og tannin. Med andre ord, man kan få mange varianter i farger og smak. En som jeg smakte i Toscana i går, er denne:

Ruffino Aqua di Venus Rosato 2020. Italia, Toscana. Pris kr. 239,90 Poeng 86/100

Laget på druene Sangiovese 33%, Syrah 34%, Pinot Grigio 33%. Lys rosa farge. God duft av sitrus, modne kirsebær med hint av urter. Frisk, fruktig med fin fylde på smak. Bra balansert. Tørr, frisk ettersmak. En vin som fungerer bra som en aperitiff eller til fisk. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.