I Norge er høsten starten på rødvinsesongen. Uten at jeg for den delen er helt enig i det.

Høsten er også tiden for alt godt som naturen er spandabel nok til å skjenke oss. Uansett om det er sopp, bær eller vilt. For ikke å snakke om fårikålen av nyslakta lam og får. Og om man som meg elsker å nyte maksimalt og vil kombinere alt hva høsten tilbyr med vin, så er det denne lista jeg sitter igjen med.

Tidligere var det god dannelse å kombiner vilt med vin fra Bordeaux eller Burgund. Men, heldigvis for den gode smaken, dannelsen og lommeboka, så har vi gått noen steg videre. I dag konsumerer vi vin fra hele verden og Italia er et av nordmennenes favoritt land når det handler om vin. Vi har til og med blitt så frivole at vi drikker glimrende vin fra Libanon sammen med hjortesteken og elgkakene. Og alt gjør oss en smule rikere på opplevelser og dermed lykkeligere.

Ch_Musar_1999__08574.1360315102.1280.1280Ch. Musar 2007. Libanon. 94 poeng

Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med vilt og lam.

Roagna Barbaresco Pajé 2008, Italia. 92 poeng.

roagnaHvilken farge og hvilken duft. Vil man bruke en del hundrelapper på vin, så er det denne. Mørkrød farge som blinker som rubiner i glasset. Duften er krydret med frukt og hint av trøffel og tørket frukt. Smaken er så utrolig elegant. Stram, godt anslag, syre som er eksakt som den skal være. Ettersmaken er lang og god. Vinen kan så absolutt drikkes nå, men, den kan også lagres de neste ti, tolv årene. Som sagt, vil du bruke 419 kroner på en vin, så er det denne. Den er rent faktisk verdt vært øre. Drikkes sammen med småvilt og lam. Stor nytelse.

GenuinGenium Celler Ecológic 2007. Spania. 90 poeng.

En nydelig opplevelse fra Catalonia. Fargen er rubinrød. En bra duft av eikefat, bær og en anelse frukt. Smaken er stor med en flott syre. Frukt og bær med en lang avslutning. En vin som kan nytes alene eller sammen med lam, storfe eller vilt som elg og hjort. Virkelig godt kjøp så ta to eller tre.

Chateau-La-Nerthe-rouge-NV-bottleCh. la Nerthe 2007 Frankrike. 90 poeng.

Det ironiske er at denne fantastiske vinen er mye billigere i Norge enn i mange andre land. Vinen har en fantastisk mørk rubinrød farge. Duften er som en flott Châteauneuf-du-Pape skal være. Men en rik duft av bær, krydder og sommereng. Smaken har en lett krydret start, så kommer en fantastisk frukt, syre, sødme og en fuktighet som kjeler med ganen. Jeg har ikke noe annet uttrykk enn ”fuktighet”, for det er det det er. Ettersmaken er lang og veldig behagelig. Jeg vil bruke den vilt og lam. Og bare for å nyte en melankolsk aften. Dette er en vin som vil holde i noen år til, men den kan så absolutt nytes nå. Dette er virkelig en løp og kjøp vin. Og dette var vinen som fortalte meg at vin ikke bare er vin.

Musserende vin. 

Høsten er ikke bare vilt. Det er også lam og fårikål. Og min favoritt til fårikål, er musserende vin. Og øl og snaps da, men, dette er en liste om vin.

Torello-Brut-Special-Edition-209x300Torelló Brut Special Edition 2010. Spania. 92 poeng.

En av de bedre cavaene jeg har drukket, er Torelló Brut Special Edition. En lyst strågul farge. En blomsteraktig duft, melon, modne epler og et hint av sitrus. Vakre små bobler. Smaken er tørr, frisk med nydelig syre. En tett på perfekt, lang ettersmak. Passer til alt fra havet samt vil passe bra sammen med sommerens frukt og bær. Og den går glimrende sammen med fårikål. Bare prøv. En ekte løp og kjøp vin.

Boizel Brut Réserve , Frankrike. 89 Poeng.

Fargen er vakker strågul. Duften er som en sommerdag med solvarme epler sitrus og brøddeig. Vinen har de vakreste, små bobler, god fylde og en virkelig bra syre. Og frukten man finner i duften, preger også smaken. Lang og god ettersmak. Når den enkleste champagnen deres smaker så bra som denne, hvordan smaker da de andre? Prøv den sammen med fårikålen. Ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.