Mange har juleferie i disse dager.

Og mange av oss har en hvit jul med masser av snø og polart lavtrykk. Derfor passer det glimrende med varmt drikke når man kurer i sofahjørnet og ser på sjakk på tv.

Varme Hugo

En populær sak på de sveitsiske og tyske julemarkedene, er heißer Hugo. Eller varme Hugo på godt norsk. Veldig god og svært enkel og lage.

1 Flaske tørr hvitvin
7,5 cl honning
2 skiver sitron
et par blader av fersk mynte.

Dette er så enkelt at selv sånne som meg med tommelen midt i hånden kan lage den. Hell flasken med vin i en gryte sammen med honning og sitron og varm det opp. Men, ikke la den koke. Så er det bare å helle moroa opp i tekopper, pynter med sitronskiver og mynte. Duften er herlig og den smaker veldig godt når vinden synger rundt hushjørnet.

Jegerte

Jegerte

Vi kommer ikke utenom Jegerte. Man behøver overhode ikke være jeger eller gå på jakt for å nyte denne.

Ingredienser til fire personer.

3 poser Darjeeling te. Man kan selvfølgelig være mer avansert og lage den på løs te også.
4 dl tørr rødvin
½ appelsin
1 kanelstang
3 nellikspiker
Cirka 100 g brunt sukker
3 cl Rom
3 cl Kirsch

Begynn med å koke opp cirka 4 dl vann og la teen dra i 4 minutter før du fjerner posene. Vask appelsinen og skjær løvtynne skiver av skallet. Ikke få med det hvite. Så presser du resten av saften og har skall og saft i teen sammen med vinen og krydderiene. Ha i sukker og rør det hele forsiktig ut til sukret har løst seg opp. Som alltid, pass nå på at det ikke koker. Så er det bare å ha i rom og kirsch, sile og servere i tekopper. Om noen ønsker mer sukker, så er jo det fullt ut mulig.

Hot Russian.

Helt til slutt. Hot Russian. For oss som har sett filmen Anna Karenina med Greta Garbo i hovedrollen fra 1935, vet jo hvor iskaldt den kan være i Russland.

Ingredienser til to personer.

1 ts kaffebønner, helst espresso.
3 dl Melk
1 dl Espresso.
2 cl Vodka
6 cl Kaffelikør
2 – 4 ts kanelsirup. (Dette kan du lage selv. Kok opp 50 g sukker med ½ dl vann og ts kanel. La det koke et par minutter, så kjøl den ned. Og det er det)
Brunt sukker etter smak.

Støt kaffebønnene grovt, kok opp melken og skum den opp. Ha varm espresso, vodka og kaffelikør i en stor kopp. Ha melkeskummet på toppen. Ha i kanelsirupen og pynt med de knuste kaffebønnene. Server med sukker etter eget ønske. Så er det bare å finne fram ullteppe, krype opp i sofakroken med Leo Tolstojs geniale roman Anna Karenina.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.