Mack og soldagen.

I dag er det soldagen i Tromsø. Etter en lang mørketid, lister sola seg over fjella og kaster sine vinterkalde stråler noen minutter på Tromsø by. Og hva er ikke mer naturlig enn å se på solstrålene fra det lokale bryggeriet?
Foto Geir-Inge Buschmann
Foto Geir-Inge Buschmann

Mack Bryggerier har eksistert siden 1877. I begynnelsen var det pottøl som Ludwig Markus Mack brygget. Etter det har det vært mange forskjellige øl og mineralvanntyper som har kommet og gått. Og mange av sortene har hatt og har forskjellige relasjoner til både byen og landskapet i Troms. Ice, Isbjørn, Arctic, Nordlys og mange flere. Noen huskes og andre er for lengst glemt.

Mack Nordlys
Mack Nordlys

Om man ser på dagens sortiment, så er det noen som faller meg i smaken.  Den første jeg er svak for, er Mack Nordlys. Et øl som kom istedenfor Macks Mørketids øl. Et godt bytte, spørr du meg. Nordlys er et premium mørk pilsner. Ølet er krydret med flere typer aromahumle, blant annet en amerikansk humle som heter cascade, som gir en unik og fruktig smak.

Fargen er vakkert lyst kopperbrun, et skum som kan spises med skje… om man nå har de lystene. Duften av humle, litt karamell og brød, er virkelig en drøm for nesen. Smaken er litt som duften, med en flott balanse mellom sødme og bitterhet.

Den neste ølen,  som lenge var en favoritt, var ølet Mack 1877 som kom til Macks 135 års jubileum. Mack 1877 er 1877produsert med ren pilsnermalt og klassisk, tsjekkisk Saazer humle. Det har et hvitt, tett skum. En fin gyllen fargen. Duften er en herlig blanding av brød og malt. Smaken er en veldig bra balanse mellom sødme og bitterhet. En litt annerledes smak enn de fleste ”norske” pils. Et øl som jeg helt sikkert vil nyte mer av nærmere våren.

Et av Mack sine undervurderte øl, er Mack Haakon. En gang ble det kåret som Norges beste øl, men har dessverre gått litt i glemmeboken. Og det er en skam, for dette ølet fortjener så mye mer enn det. Mack Haakon er en fyldig og veldig smaksrik pilsnerøl. Den har en flott, mørk og gylden farge. Et godt, lyst skum. En frisk, ren smak med en god bitterhet og en nydelig finish. Et øl som fortjener å bæres hjem. For øvrig er det et glimrende øl til å både ha i og til en lammegryte.

Mack Brown Ale[5]Jeg kommer ikke utenom Macks Brown Ale. Jeg elsker det. At dette ølet havnet i Mack sin smakserie, kan jeg virkelig forstå. Et ufiltrert, overgjæret øl. Et tett lysebrunt skum. Nydelig duft av karamell og grape? Om man snakker om øl med fylde, så må man nevne dette ølet, for fylden er virkelig bra. Og sødmen er tett på det perfekte. Ettersmaken er lang og god. Dette ølet sammen med modne oster kan skape den beste stemningen i det tristeste selskap.

Så en intellektuell øl. Mack Bokøl. Ja, det er en bokkøl, men for all del, vil Mack kalle den bokøl er det greit for meg. Uansett, det er et praktfullt øl. Ølet har en fint brunaktig skum. En duft Mack Bokøl hvit bakgrunn[4]for den morgengretne av kaffe og sjokolade. En godt balansert bitterhet og smaken av kaffe og sjokolade kan også anes i smaken. Og med den smaken Mack Bokøl har, så passer den så ufattelig godt sammen med mørk sjokolade. Nå skal ikke jeg hevde at jeg har smakt alle bokkøl typene i Norge, men, jeg vil likevel tørre å påstå at Mack sitt bokkøl er blant de absolutt beste i Norge.

Også, helt tilslutt. Et alkoholfritt alternativ. Nei, det er ikke Macks sjimpansebrus, men Mack Freeze. I januar her jeg alltid en hvit måned. Og da fungerer Freeze alldeles utmerket.  En alkoholfri pilsner med rimelig god malt. Balansert, en bitterhet som  har en ekte og riktig pilssmak.

Også er det bare å vente og se om sola dukker opp igjen i morgen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.