Jeg slutter aldri å fasinere meg over Maximin Grünhaus i Mosel. Stedet hvor det har bodd mennesker som dyrket vin allerede under romertiden.

Første dokumentasjonen stammer fra 700 tallet, da keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier.

Den første verdslige eierern var Friedrich Freiherrn von Handel som overtok gården i 1810. Førti år senere overtok barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.

Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lys, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor, fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. generasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.

Maximin Grünhaus Bruderberg Kabinett Riesling 2020. Tyskland, Mosel.  Pris kr. 299,90 Poeng 92/100

Drua er Riesling. Lys gul med et grønt skjær. Lekker, litt intens, duft av sitrus og fersken. Veldig god fruktig fylde på smak med samme frukt som i duften. Perfekt syre som balanserer sødmen.  En lang og god ettersmak. En klassisk Riesling fra Mosel som passer glimrende til ost. Kan trygt spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

Nevnte jeg at denne vinen kan også smakes på Juletrefesten for voksne den 19 november? Billetter finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.