Sekt er tyskerne og østerrikernes variant av musserende vin. Og ofte kan man finne noen helt  fantastiske kvaliteter til helt ok priser.

Opprinnelig kalte man all musserende vin champagne eller at vinene ble produsert på champagnemetoden. Men det ble det satt stopp for da Champagne ville ha navnet Champagne i fred. Og det kan man vel egentlig forstå. Så i dag så har vi Prosecco i Italia, Sekt i Tyskland, Crémant i Frankrike utenfor Champagne og Cava i Spania. Felles for alle de beste musserende vinen, er at de lages på samme måte.

Produksjon.

De aller billigste musserende vinene er tilsatt kullsyre. Mens de riktige musserende vin blir gjæret i to omganger. Først på fat og deretter på flaske. Det er den andre gjæringen som gjør at karbondioksid dannes i flasken og gjør vinen herlig sprudlende.

For å få i gang den andre gjæringen, tilsetter man en porsjon med sukker og gjær i hver enkelt flaske ferdigtappet vin og dermed får til en ettergjæring som danner karbondioksid i en lukket flaske.  Flaskene gjennomgår en prosess der de gradvis snus opp ned slik at bunnfallet samles i toppen av flasken.  Denne fryses ned og bunnfallet fjernes før ny kork settes inn.

Men, det finnes som sagt andre metoder. Tankmetoden innebærer at den samme prosessen med ettergjæring skjer i en stor tank, og den kullsyreholdige vinen tappes på flasker på vanlig måte.

Og til slutt, den billigste metoden, brusmetoden, som skjer ved at man tilsetter karbondioksid direkte til vinen i forbindelse med tappingen.

Det morsomme er at kvaliteten blir så vidt forskjellige. Champagnemetoden tar lang tid og er svært dyr, men den gir en helt spesiell kvalitet på vinen.  Ettergjæringen utvikler smaksaromaer som utvikler duft- og smakskompleksiteten i vinen og prosessen gir små bobler som varer lenge.

champagneTankmetoden kan også gi noe av den samme kompleksiteten, mens brusmetoden kun tilfører en kort og intens mussering og lite annet.

Sekt.

Som sakt, sekt er den tyske eller østerriksk variant av musserende vin. Og tyskerne er de som drikker mest musserende vin i hele verden.

Til langt opp på 1970 tallet, var det seks sektfabrikker som sto for produksjonen av tysk musserende vin. De såkalte Sektkellerien hadde i prinsipp monopol på produksjonen og det måtte noe kraftige krangler og rettsaker til, før noen få uredde bønder satte i gang sin egen produksjon. Såkalt Winzersekt. Og noen av disse Winzersekt kan konkurrere med absolutt det beste som finnes av musserende vin. Vin som har helt sin egen stil og sine helt egne kvaliteter. Men dessverre er det fortsatt Henkel og andre sektfabrikker som dominerer markedet. Godt Drikke vil komme tilbake med tips om fantastiske sekt som er verd å nyte.

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.