Av og til undres jeg hvorfor så mange vinanmeldere er i utakt med leserne sine.  Og av til lurer jeg på hvorfor så mange vinjournalister ikke gjør hjemmeleksene sine.

Jeg blir lettere irritert når vinanmeldere snøfter lett irritert og rynker de sensitive nesene sine og uttaler at de aldri drikker bag in box med begrunnelsen at det er altfor dårlig kvalitet og bare noe søtt stas. Og det var jo riktig en gang i tiden, men det begynner å bli en stund siden. Men det som bekymrer meg, er at den samme attityden slår igjennom når de først smaker vin fra bag in box. At det per automatikk er  dårlig vin. Og visst, det finnes mengder med dårlig på vin på bag in box. Akkurat som det finnes utrolige mengder med dårlig vin på flasker og i tanker. Men det er vel en anmelders oppgave å finne de beste vinene for sine lesere?

vinsnobbIkke mest i verden.

I Norge, så har bag in box i underkant av 60% av markedet. Det er mye vin. Men det er ikke som visse journalister tror, mest i verden. Det landet som konsumerer mest vin på bag in box pr hode, er USA. Tett fulgt av Frankrike og Australia. Deretter kommer Skandinavia med Norge i førersete. Og på grunn av at så mange drikker vin av bag in box, så tappes det bedre og bedre kvaliteter på boksene. Derfor får folk bedre vin på boksen til en billigere penge enn om de skulle kjøpt seg en enkelt flaske. Kvaliteten er nå så bra, at man i 2013 så en trendendring blant mange av de bedre restaurantene i London. De begynte å ta inne 20 liters bokser med bra vin som selges som husets vin. Hvorfor? Enkelt- svinnet på vin i glass blir betraktelig mindre, så hvorfor ikke ta det inn på boks når man heller ut halve flasker ellers?

«Bag in box er bare en trend…»

I 1992 skrev vinskribenten Dan Berger i Los Angeles Times, at bag in box bare var en trend som kom til å gå over av seg selv. Og at denne vinen var bare noe som studenter helte i seg på  festene på universitetene rundt omkring. I 1994 konstaterte Dan Berger at dette ikke var en trend som kom til å gå over. Bag in Boxen hadde over 30 % av markedet og kvaliteten på vinene som ble tappet på boksene var stigende.

Per dags dato, har vi tett på 600 forskjellige bag in box på Vinmonopolet. Mest rødvin, mens både hvitvin og rosevin blir mer og mer populært. Og fler og fler kvalitetsprodusenter tapper også på boks. Produsenter som Meinklang, Luca Roagna, Masi og ikke minst Zaccagnini og mange fler. Så derfor håper jeg at vinjournalistene slutter å snøfte og begynner og jobbe som journalister og finner de beste vinen til leserne sine.

 

2 KOMMENTARER

  1. Jeg kjøper heller ikke disse boksene, men grunnen er ene og alene at jeg synes mye av spenningen med vin er å åpne en ny flaske og smake den for første gang. Vi er stort sett to som nyter vinen sammen og da er en flaske akkurat passe til et måltid og neste gang så er spenningen der igjen med en ny flaske.

    • Enig med deg på veldig mange måter Morten. Men jeg forstår veldig godt de som kjøper Bib. Det som irriterer meg, er arrogansen og kunnskapsløsheten som mange anmeldere og vin journalister utviser. For meg er vin spennende… men det er kun et landbruksprodukt som jeg liker bedre enn poteter. Så det er ikke noe fint eller snobbete med det. 🙂 Ble visst litt ivrig der hehe

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.