Lindeman`s rosa dråper.

Alle som drikker rødvin eller hvitvin og som ikke forakter vin i bag in box, kjenner til Lindemans.

Bin 50 Shiraz NVAllerede fra dag ett på polet, ble Lindemans en av bestselgerne. Så det er kanskje ikke så rart at Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon blir både utropt til klassiker og beste pappvin å ha med seg i påskefjellet. Men, det er ikke helt rettferdig å snakke om Lindemans ”bare” som pappvin da de har en rekke utmerkede viner på flasker også.

Hunter Valley

Hunter Valley er hjem til vinhuset Lindeman’s, hvis historie strekker seg tilbake til 1843, da de første vinrankene ble plantet av Dr Henry Lindeman, som jobbet etter mottoet om at vinens eneste mening var å bringe lykke. Kun to timer fra Sydney ligger Lindeman’s Ben Ean, en av flere vingårder etablert av Lindeman’s, på tidlig 1900-tall. Ben Ean er keltisk og betyr «gledesfjellet» og glede er det å se fjell og vinmarker så langt øyet kan se. Vinmarker som gir druene Semillon, Tempranillo og Shiraz.

Sjefen over alle sjefer

Wayne Falkenberg
Wayne Falkenberg

En som vet det bedre enn alle andre, er Wayne Falkenberg. Vinhuset Lindeman’s Chief Winemaker . Han har vært hos Lindeman’s  helt siden 1976. I løpet av disse årene har han sett det australske vinhuset vokse til å bli et internasjonalt vinmerke. I dag leder Falkenberg Lindeman’s team av vinmakere, og har ansvar for de aller fleste av vinhusets viner.

Store brands.

Hans største ufordring, er som for alle store brands. Det å beholde kontinuiteten og en viss likhet år etter år.

-Vinene jeg lager skal kunne nytes etter en deilig dag, på tur, ved grillen eller middagsselskapet hjemme. Denne type viner er antakeligvis vanskeligere å lage enn andre viner, fordi du må produsere en vin som er lett gjenkjennelig hvert år. Det skjer aldri at Moder Jord gir meg de samme ingrediensene to år på rad engang, så hver vin er en ny utfordring og en ny mulighet til å lære, forteller Falkenberg.

I årenes løp har han lært bort alt han kan til mange unge vinmakere. De er nesten uten unntak opptatt av å produsere den beste og dyreste vinen verden har smakt. Falkenberg har derimot en annen målsetning.

-Den mest givende opplevelsen for meg er å lage gode viner som millioner av mennesker kan nyte verden rundt, hver dag, sier han.

Rosevin.

Katrin Juvet
Katrin Juvet

Og nå kommer et skudd til på Lindemans stammen. Nemlig en rosevin. Med våren på vei, er rosévin i vinden som aldri før. Ikke bare fordi det nærmer seg varmere tider og vi ønsker fruktig og frisk vin, men også fordi salget av rosévin i Norge økte med 8,5 prosent i 2013. Lindeman’s Rose 2013 har tusen timer solskinn i hver dråpe, en tørr og frisk stil med preg av friske bringebær, og en saftig og mild smak, og er som skapt for den norske smakspaletten. Vinen er laget på Sangiovese, Grenache og Shiraz.

–2013 var enda et svært godt vinår for Australia, hvilket resulterte i en vin som anses å være den beste på lenge. Nordmenn har virkelig fått øynene opp for rosévin de siste årene, og rosévin passer godt til de som ønsker noe tørt, men friskt i glasset. Vinen passer både som aperitiff og til sommerens tapasbord eller rekefest, sier Katrin Juvetsom representerer Lindeman’s i Norge.

lindemans rose 2013Lindeman’s Rose 2013 lanseres på Vinmonopolet i april. En 3 liter bax in box vil koste 349,90

Godt Drikkes spiseforslag til rose.

Om man som meg, ikke nødvendigvis må nyte de store måltidene sammen med venner en varm solskinnsdag, så vil jeg servere sorte oliven med grovt brød, eller melon og skinke eller Tomat og mozarella eller… hmm… bare fantasien som setter grensene for mat til en god rosevin.

Godt Drikke kommer tilbake med en anmeldelse av Lindeman’s Rose 2013

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.