Julens dessertviner.

0

Hva drikker man til dessert juleaften? Det er aldri helt lett å kombinere, men en tommelfingerregel er å bruke søte viner til søte desserter.

Med andre ord, drikke til dessert bør være omtrent like søt som desserten. Jo mer smaksrik desserten er, jo mer friskhet og fylde trenger drikken. Godt Drikke har testet noen ulike sterkvin og dessertvin som skulle kunne passe de fleste lommebøker.

Sterkvin.

Gallet Maury Tuilé 1996 Frankrike, Languedoc-Roussillon, Maury 92 poeng

Joda, det produseres sterkvin I Frankrike også. Og dette er langt fra testens billigste. Men hvilken opplevelse denne vinene er. Litt uklar, rødbrun på fargen med en oransje kant. Duft av tørket frukt, hint av sitrus og krydder. Smaken har en nydelig fylde, med bra sødme. Fruktig og perfekt balanse. Lang og fin ettersmak. Passer glimrende til ost, men kan også balansere riskrem.

Penfolds Father Grand Tawny 10 YO Australia, South Australia 90 poeng

Jeg er litt svak for Penfolds. De har produsert sterkvin i mer enn 150 år, så erfaringen skulle jo være der. Mursteinsrød på fargen, fruktig duft med både tørkede og syltede frukter. Hint av fat. Smaken er flott, med fin konsentrasjon, lekker sødme og syltet frukt. Perfekt balanse mellom syre og sødme. En riktig god ettersmak. Passer fint til både ost og julekaker. Passer også fint til meditasjon når julaften går mot sin slutt. En glimrende hetvin. Meget bra kjøp.

Dow`s Quinta do Bomfim Vintage 2005 Portugal, Douro 90 poeng (38 cl)

Den klassiske portvinen. Dyp rødbrun på fargen. Nydelig duft av mørke bær, moden frukt og lekker hint av fat. Smaken lever på lange veier opp til duften, men en riktig god sødme, god munnfølelse og en perfekt balanse. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med ost eller sjokoladedesserter. Meget bra kjøp.

Graham`s Extra Dry White Portugal, Douro 87 poeng

En klassisk hvit portvin. Fint gul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. Dufter av gule frukter med et aldri så lite hint av sommer og blomster. En duft man behøver i en mørketid. Smaken er fyldig, nydelig frukt og en riktig god balanse mellom syren og sødme. Lang og god ettersmak. Passer fint som aperitiff før den store julemiddagen eller sammen med osten etter middagen. Meget bra kjøp.

 Dessertvin.

Jeg har plukket de dessertvinen som har falt meg i smak i løpet av året. Viner som jeg synes går fint sammen med ulike juledesserter.

Ch. Guiraud Sauternes 2010 Frankrike, Bordeaux, Sauternes 92 poeng. (38 cl)

Gyllengul på fargen. Dufter av aprikos, honning og tørket frukt og et lekkert hint av fat. Fyldig med en riktig god munnfølelse på smaken. Lever riktig bra opp til duften med sine aprikoser, tørkede frukt og honning. Perfekt balansert. Lang og fyldig ettersmak. Kan brukes sammen med karamellpuddingen men vinen er en dessert i seg selv.

Castelnau de Suduiraut 2009, Frankrike, Bordeaux, Sauternes 90 poeng

Vakker gyllengul på fargen. Aprikos og tørket frukt på duften, med hint av marsipan og fat. Med andre ord, en lekker duft. Smaken har en riktig god munnfølelse med god fylde. Masser av tørket frukt og aprikos. Riktig bra balanse mellom syre og sødme. Lang frisk ettersmak. Passer fint sammen med riskrem, karamellpudding og til og med multer med krem. Meget bra kjøp,

Johannishof Johannisberg Rüdesheimer Berg Rottland Auslese 2011 Tyskland, Rheingau 90 poeng. (38 cl)

Gyllen på fargen. Gode dufter av fersken, tørket frukt og hint av blomst. God fyldig smak, med honning, tørket frukt og hint av frisk sitrus. God balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Går fint sammen med multekrem. Danser fint sammen med osten også.

Ch. du Tariquet Les Dernières Grives 2012 Frankrike, Sørvest 90 poeng

Gylden gul på fargen. Nydelig duft av aprikoser, botrytis, søte gule frukter med hint av fat. God og fyldig smak med en virkelig god munnfølelse. Vinen lever lekkert opp til duften med aprikos, moden gul frukt og en lekker sødme. Virkelig god balanse mellom syre og sødme med en lang og god ettersmak. Passer til både riskrem og multekrem. Meget bra kjøp!

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.