Julegaver til voksene.

Julegavene til voksene, kan være et slit. Men, om du har noen som liker vin, ja da er det et stort utvalg på nærmeste Vinmonopol.

En av gjengangerne før jul når man er ute og julehandler, er ” han/hun har jo alt”. Men en forbruksvare som vin eller øl, kan man aldri få nok av. Uansett om man har alt fra før. Her er noen forslag. De dyreste ligger på knappe 500 kroner.

champagneMusserende vin.

Torelló Brut Special Edition 2010.

En av de beste cavaene jeg har drukket, er Torelló Brut Special Edition. En lyst strågul farge. En blomsteraktig duft, melon, modne epler og et hint av sitrus. Vakre små bobler. Smaken er tørr, frisk med nydelig syre. En tett på perfekt, lang ettersmak. Passer til alt fra havet samt kos sammen med ektefelle/kjæreste eller gode venner. En ekte løp og kjøp vin.

Palmer Brut Réserve

Den har en fin strågul farge, de riktige små boblene som kiler i nesen. Duften er nydelig av grønne epler og fersken. En tett på perfekt syre og en veldig bra frukt. En vin som anbefales virkelig å legge i handlekurven.

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra

Vinen har en fin lys, gyllen farge. Flotte små bobler som kiler nesen og tungen. Jeg virkelig nyter duften av høstepler og en anelse sitrus. Smaken har de samme eplene som i duften sammen med en anelse sitrus. Godt balansert syre og sødme. Vinene har en god fylde og en lang, behagelig ettersmak.

Siden vi nordmenn elsker Burgund, så er jeg bare nødt til å ha med meg denne cremanten.

Rødvin

Ch. la Nerthe 2007.

Det ironiske er at denne fantastiske vinen er mye billigere i Norge enn i mange andre land. Vinen har en fantastisk mørk rubinrød farge. Duften er som en flott Châteauneuf-du-Pape skal være. Med en rik duft av bær, krydder og sommereng. Smaken har en lett krydret start, så kommer en fantastisk frukt, syre, sødme og en fuktighet som kjeler med ganen. Jeg har ikke noe annet uttrykk enn ”fuktighet”, for det er det det er. Ettersmaken er lang og veldig behagelig. Jeg vil bruke den vilt og lam. Og bare for å nyte en melankolsk aften. Dette er en vin som vil holde i noen år til, men den kan så absolutt nytes nå. Dette er virkelig en løp og kjøp vin. Og dette var vinen som fortalte meg at vin ikke bare er vin.

 

Image credit: boule13 / 123RF Stock Photo
Image credit: boule13 / 123RF Stock Photo

Hvilken farge og hvilken duft. Vil man bruke en del hundrelapper på vin, så er det denne. Mørkrød farge som blinker som rubiner i glasset. Duften er krydret med frukt og hint av trøffel og tørket frukt. Smaken er så utrolig elegant. Stram, godt anslag, syre som er eksakt som den skal være. Ettersmaken er lang og god. Vinen kan så absolutt drikkes nå, men, den kan også lagres de neste ti, tolv årene. Som sagt, vil du bruke 419 kroner på en vin, så er det denne. Den er rent faktisk verdt vært øre.

Corte Sant’Alda Amarone della Valpolicella 2010

Bare navnet får munnen til å løpe i vann… eller vin. Som alle Marinella Cameranis viner, så er det her også håndplukkede druer. Rondinella, Molinara og Corvina druer plukkes ved optimal modning. De tørkes deretter i trekar i 5-6 mnd til rundt 60% av druene er fordampet. Etter pressing spontangjæres vinen i brukte fat på 40hl før vinen modnes i tre år i eikefat av ulik størrelse.

Fargen er dypt, dypt rød. Mitt kjøkken fyltes med dufter av bær, urter og krydder da jeg åpnet vinen. Det var nesten så man håpet duften aldri ville forsvinne igjen. Smaken var klassisk amarone. Stor og elegant fylde. Fruktig, krydder og urter. En balanse mellom syre og sødme som man kun kan drømme om. En lang ettersmak. Et veldig godt kjøp og jeg er hellig overbevist at denne vinen vil fortsette å utvikle seg de neste fjorten, femten årene. Om jeg hadde vært som Robert Parker, ville denne vinen ligget på topp nitti på hundreskalaen. Virkelig godt kjøp.

Marinella Camerani hos Corte Sant’Alda opererer ikke i lavprissegmentet for ripasso og amarone. Og hvorfor skulle hun? Denne vinen er verdt vært eneste øre du betaler for den.

Muga Reserva 2009

Fargen er vakker og dyp rød. Ikke en jeg vil ha på veggen, men veldig gjerne i glasset. Fint speil på glasset og en duft av mørke bær og vinkjeller med et passelig strøk av eikefat. Alt dette er jo vel og bra. Men, det er jo smaken alt kommer an på. Og den lever opp til forventningene. Den første munnfullen føles fyldig og behagelig. Og som i duften, kjenner man de mørke bærene i smaken. En flott balanse mellom syre og sødme. Også er det noe i bakgrunnen av smaksbildet som jeg ikke helt klarer å definere. Krydder kanskje? Uansett er det en varm og behagelig opplevelse. Jeg er sikker på at denne vinen vil fortsette å utvikle seg de neste fem, seks årene. En fantastisk vin til en fantastisk pris. Godt kjøp.

Ch. Musar 2007. 

Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med vilt og lam.

hvitvintestHvitvin

Wittmann Westhofener Riesling Trocken.

En av verdens beste riesling produsenter. Middels til lys strågul farge. En fantastisk duft av sitrus og epler. Smaken er bløt med en virkelig god munnfølelse. En frisk, herlig syre og nydelig frukt. En lang og god avslutning. Drikkes til krabbe, fisk og lyst kjøtt. Personlig så mener jeg denne vinen går veldig bra sammen med Munster ost. Et kjøp som gleder den mest kresne.

Chavy-Chouet Meursault Clos des Corvées de Citeau 2012

Fargen er vakker gulgrønn. Duften fyller nesen med litt fat, sitrus og grønne epler. Smaken lever vakkert med duften med sine epler og sitrus. Men, det finnes også en god fedme, en virkelig godt balansert syre med en lang god ettersmak. Dette er et virkelig godt kjøp. Og når du først er på polet, ta med to og la den ene ligge noen år. Dette er en vin som vil utvikle seg mer i årene som kommer.

Chablis Prémier 1.er Cru Côte de Jouan 2012, Château du Val de Mercy

Vinen har en fin, lys strågul farge. Duft av barndommens grønne epler og hint av blomster. Smaken har en fin og fyldig start. Noe av duftens grønne epler anes sammen med en god syre. Mot slutten en liten bitterhet som oppleves spennende. Importøren foreslår Bress kylling, og det er så absolutt ikke et dårlig forslag, selv om jeg nok velger meg en kylling fra Stange. Dette er en vin som er verdt pengene. Hvor finner man en så bra Chablis til 185,- kroner?

Berg Schlossberg Auslese Goldkapsel 2010

2010 årgangen er den beste årgangen for Riesling i moderne tid. Om det har vært en bedre årgang noensinne, vites ikke, men det må ha vært veldig lenge siden i såfall. Georg Breuers auslese er et klassisk eksempel på hvordan man kan få ut maksimalt av et potensiale- Når man åpner flaske, heller noen dråper i glasset fylles rommet av en duft av fersken, honning og sitrusfrukter. Når man får samlet seg av denne fantastiske duftopplevelse og smaker på vinen så opplever man en konsentrasjon av smak og renhet av syre og sødme. Og smaken bevares i munnen lenge, lenge. Dette er den absolutt beste auslesen jeg noen sinne har smakt. Den kan nytes nå eller spares til tippoldebarnas bryllup. Om man fortsatt gifter seg om så mange år.

 

8 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.