Juleakevitt eller julesnaps.

Jula er for mange synonymt med øl og akevitt. Juleølanmeldelsen står det om til kjedsommelighet i hver eneste avis og blogg disse dagene. Mens snapsen… ja, den fører en litt mer tynende tilværelse.

hellstrømAkevitt er en skandinavisk oppfinnelse. Normalt ble og blir den laget på potet, men det finnes også varianter på korn. Smaken kan være veldig forskjellig, beroende på hvilket krydder man krydrer den med. Men, for å kunne kalle det akevitt, skal det i følge EU hoved krydderiene være karve og dill.

Der nyeste skuddet på akevittstammen, er Hellstrøm Juleaquavit 2013, Varenummer:896102 til en pris av 425 kr for 50 cl.

I følge beskrivelsen fra Moestue Grape Selections, er Hellstrøm Juleaquavit en fyldig og kompleks akevitt med aroma av orientalske krydder, tørket sitrus og noe vanilje. Det er en akevitt lagret på både sherry og madeirafat for å tilføre vekt og kompleksitet.

Hellstrøm hevder at den skal passe glimrende til julemat som ribbe og pinnekjøtt. Juleakevitten er fyldigere og mer sødmefull enn vanlig akevitt og vil dermed gå som hånd i hanske til saltet og røkt kjøtt. Og det stemmer vel, når det er Hellstrøm som forteller det.

Hellstrøm Juleaquavit 2013 er laget i et begrenset parti på ca. 6200 flasker, og alle flaskene er nummererte. Destillatet lages av Puntervold, mens Det Norske Brenneris master blender Stig Bareksten står for blending.

arvesolvetjulenisse2

Når vi først snakker om Det Norske Brenneris master blender Stig Bareksten, så må vi nesten nevne deres eget produkt Arvesølvet Juleakevitt 2012/2013, Varenummer:156901 til en pris av 479,90.

De forteller på sin hjemmeside ”takket være at vi har tatt vare på de gamle håndverkstradisjonene, brukt de ferskeste og beste sherry-fatene fra Spania, og kombinert dette med vår hemmelige oppskrift – er vi stolte av å kunne gi norske akevittelskere en ny smaksopplevelse. Vi har utviklet Arvesølvet – helt uten tilsetningsstoffer (E-stoffer), for at vår akevitt skal være helt naturlig.”

Juleakevitten har en middelsdyp gylden farge, med den klassiske duften av karve, anis, og urter. Smaken er nesten klassisk den også. Med sitt krydderpreg. Men, den er forunderlig velbehagelig bløt.

Linie-Aquavit-Christmas-Edition-2013

Hva er vel jula uten Lysholm Linie?  Vel, siden 2011 har de produsert en spesiell juleakevitt. I år med det svingende navnet Lysholm Linie Christmas Edition 2013. Den har fått noen utrolige anmeldelser. Både her hjemme og i utlandet.

Den er framstilt på potetsprit og selvfølgelig den sedvanlige hemmelige oppskriften før den ble modnet 26 måneder på sherryfat. Så reiste den på cruise i fire måneder- med hele to passeringer av ekvator.

Den danske Vinavisen sier følgende om den: ” Der er dømt jul og sildebord, når man smager denne fortræffelige aquavit. Den har en krydret duft. en dejlig rund smag med en hel kurvfuld blandede urter og en lang og blød eftersmag. Servér den endelig ikke afkølet – det ville være synd for den fine aroma.”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.