Et spørsmål som kommer med ulike mellomrom, er at noen vil ha en vinkjeller.

Selv om ordet vinkjeller er litt misvisende og man kanskje heller bør bruke ordet vinsamling.  Man behøver nemlig ikke ha en kjeller, for å kunne samle på vin. Og det behøver heller ikke være så svinsk dyrt.

For noen år siden, var det Ikeastativene noe alle kjøpte og hadde stående i kjøkkenet eller i stua. Problemet var at de vinene man fylte opp med, holdt maksimum et år på grunn av lys og varme. Så neste steg var å kjøpe seg vinskap Problemet med vinskapet var at de ristet og buldret og man måtte plukke ut halvdelen av flaskene sine for å finne den man ville ha og som alltid sto innerst i skapet da de kun hadde to, tre hyller og rommet opp til 200 flasker. Det positive med disse skapene, var at de holdt temperaturen og vinen lagret optimalt.

Hvor skal jeg ha vinen?

Men man behøver ikke vinskap. Man kan like gjerne lagre vinen i stua, kjelleren, loftet eller aller helst, i soverommet. Det optimale er å ha et sted som holder en konstant temperatur på mellom 8 – 14 grader. Er den høyre, modner vinen raskere, er den lavere så modnes vinen langsommere. Men, det viktigste er å ha et sted, om det er et kott, skap eller en kjeller, hvor temperaturen er rimelig konstant, mørk og viberasjonsfri, så er man kommet et godt stykke på vei. Min første ”vinkjeller” var i et skap i soverommet. Først og fremst for at soverommet var det kaldeste rommet jeg hadde.

Image credit: boule13 / 123RF Stock Photo
Image credit: boule13 / 123RF Stock Photo

Så til det viktigste. Hva vil jeg ha i vinsamlingen min? La meg konstatere først som sist. Det er de færreste amatører som klarer å tjene penger på å samle på dyre viner. Om du vil investere i dyre primører og la de ligge de neste tjue årene, så er ikke denne artikkelen noe for deg. Det jeg er ute etter, er hvordan du kan bygge opp en vinsamling med rimelige viner som kan utvikle seg de neste fire til seks, sju år. Vin som kan drikkes av de fleste av oss.

Godt Drikke lanserer i dag en ny spalte med tips om vin som kan lagres til en rimelige penge.

Vin som anbefales.

La oss begynne med en hvitvin. Tyske Rieslinger er det en del av som er ment for å lagre. De har mye syre og høyt sukkerinnhold.

Balthasar Ress Hattenheimer Nüssbrunnen Riesling Spätlese 2012, Rheingau, Tyskland. 90 poeng.

Fin gulgrønn farge. Frisk duft av epler, sitrus og noe petroleum. Smaken er frisk, god munnfølelse. Man finner det samme som i duften av sitrus og epler.  Fantastisk balanse mellom syre og sødme. Lang, fin ettersmak. En klassisk rheingauriesling. Kan lagres de neste fem- ti årene. Bra kjøp.

Rødvin.

I dag så ser vi på Italiensk Barolovin. De er laget av druesorten Nebbiolo. Og akkurat den drua er ekstremt lagringsdyktig og kan gjerne lagres opp til 30 år.

Fontanafredda Silver Barolo 2011 Piemonte, Italia. 88 poeng.

Fin, djup rød farge. Lekker duft av mørke bær, noe blomster og en god duft av fat. God fylde, fin smak av bær, mjuke tanniner. Fatet kommer tilbake i ettersmaken. Kan lagres de neste ti årene hvor vinen fortsatt vil utvikle seg. Bra kjøp.

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 Piemonte, Italia 90 poeng.

Rubinrød på fargen. God duft av kirsebær, blomst og noe fat. God fylde med fin frukt og mørke bær.  Bra balanse mellom syre og sødme. Fine tanniner.  En nydelig og lang ettersmak. Kan lagres de neste 15 årene hvor den vil fortsette å utvikle seg. Meget bra kjøp.

Om du holder til i Tromsø, så kom innom Tromsø Øl- og Vinfestival den 9. april om du vil ha en snakk om vinkjeller og vin som kan lagres. Jeg er tilgjengelig under hele festivalen.

 

 

3 KOMMENTARER

  1. ja litt komisk å oppbevare vin i 20 år når man nærmer sge 60 da får man bare håpe att avkommet liker vin hihi,veldig få viner som kan lagres bare 2 – 5 år så vinskap blir mere en oppbevaringsplass,kjøp drikk med glede,hvis du er opp i åra er du ung kan det være lurt å lagre noe snacks

    • Kjekt å ha noe å by publikum etter begravelsen da hehe. Men jeg forstår hva du mener. Man kan jo ha et kortere perspektiv på samlingen. Alt fra et til fem år for eksempel 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.