Illustrasjonsfoto

Det er på tide å slå et slag for ferskvannsfisken. Finnland kalles for de tusen sjøers land med sine cirka 60.000 innsjøer. Norge har cirka 450.000 innsjøer. Og allikevel er det  nest inntil umulig å få kjøpt ferskvannsfisk.

Om man kikker innom en fiskehandel i Tyskland eller Frankrike, så kan man finne alt fra ål til gjedde. Og det er gjedde det handler om her.  Gjedde er en av de mest populære fisken å fiske i stort sett hele verden. Og det er en fisk som er fantastisk som matfisk.

Jeg elsker hvitløksgjedde. Og her kommer en oppskrift fra Staffanstorp i Skåne.

14912850 - garlic. bulb / head of garlic on backgroundHvitløksgjedde fra Staffanstorp.

  • 1,5 kg gjedde (hel fisk)
  • 20 fedd hvitløk
  • 50 g smør
  • 1 knippe persille
  • 2 klyper timian
  • 1 dl god vineger
  • laurbærblad
  • salt pepper

Sausen:

  • 1½-2 dl fløte
  • 50 g smør

Rens fisken, helst under vann i oppvaskkummen så ikke fiskeskjellene spruter over hele kjøkkenet. Er et helvete å få opp etterpå. Skyll gjedda godt og gni den inn med salt både innvendig og utvendig og la den hvile en stund. I mellomtiden kan du jo rense hvitløksfeddene. Ikke fjern den innerste tynne, hinna men bare skallet utenpå. Så knuser du et hvitløkfedd med handbaken eller en kniv og har den i magen på gjedda med halvdelen av smøret samt to laubærblad, timian og persille. Peppere lett over hele fisken. Nå er det på tide med en aldri så liten pause og et aldri så lite glass musserende vin. Etter all denne jobben, så er det virkelig fortjent. Etter den nytelsen, så smør en form i passe størrelse. Husk nå på at den skal være så trang som mulig. Legg gjedda på magen og klikk på resten av smøret, legg i hvitløken og sett hele moroa inn i en ovn på sånn cirka 225-250ºC. Øs fisken godt den i 30-40 minuttene det tar å bake den. Ikke uroe deg for at det tar tid. Gjedde er en av de fiskesortene som tåler rikelig med steketid og da spesielt når man øser den. Når halve steketiden har gått, så tilsetter man vinegeren og fortsetter å øse dann og vann. Det gir fisken en helt nydelig smaksbrytning. Når fisken har fått en fin steke yte og det ikke er noe problem å løsne en finne fra fisken, legger man opp moroa på et varmt stekefat. Forslag er å stille den på den champagneåpne ovnsdøren, så den holder varmen. Sil steke skyen i en gryte og tilsett fløten. La sausen koke til du har cirka halvdelen igjen. Visp da ned det kalle smøret så alt blir blankt og vakkert. Hell litt av sausen rundt fisken og restene i en sausekanne. Pynt med laurbærblad og de stekte hvitløksfeddene og persille. Server med kokte poteter, en lett salat ved siden av og godt brød

Jeg drikker veldig gjerne musserende vin til. Og den skal være kald og tørr.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.