Hvilke viner passer til sommerens salater?

Salat passer vanligvis til tørre, lette viner som stimulerer appetitten. Men det er ikke regler uten unntak. Bruker du salatdressing med eddik, så er det de færreste , om noen, viner som passer. Så vil du ha vin til salaten, bruk heller litt vin i en vinagrette. Fordelen er at du kan servere samme vin til salaten.

Bladsalat med en lett dressing passer bra sammen med lette tørre og ikke for dominerende viner. En lett, tørr riesling er glimrende til. Det samme er viner laget på Pinot Blanc eller Silvaner.

Råkostsalater fungerer glimrende sammen lyse, friske rødviner og rosévin. Gjerne vin fra i Côtes du Rhône, Beaujolais, Minervois og Chianti. Men du kan også prøve en hvit Silvaner eller Pinot Blanc fra Alsace.

Bittere salater som Radicchio rosso passer beste med litt søtere viner. Vinen vil da dempe den litt krydrede aromaen og komplementerer smaken på maten. Salater som Ruccola kan også kombineres med litt søte, fruktige viner, for eksempel med en Riesling.

Til salater med ris, pasta potetsalat som har lette sauser og aromatiske ingredienser, fungerer lette, men krydrede viner. Personlig bruker jeg de litt bedre tyske vinene laget på Müller-Thurgau, Bacchus, Scheurebe eller Gewürztraminer. Også rødviner laget Pinot Noir passer som en drøm til denne typen salater.

Salater med skinke, bacon eller røkt laks og som har en røyka smak, bør følges av kraftige hvite viner som har vært lagret på barrique. Dette gjelder for litt skarpe salater med ost også. Bruk gjerne en litt syrefattig Chardonnay eller Pinot Gris.

Er du fortsatt i tvil om vin og salat, så er det garantert noen på ditt lokale pol som kan hjelpe deg. De fleste vinmonopolansatte er virkelig dyktige.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.