Hvilke regler forholder skjenkekontrollen seg til?

Er dette reklame
Er dette reklame

Det å drive cafe, restaurant eller pub, er et tilfeldighetenes spill. Senest ut som fikk en påpakning av skjenkekontrollen, var pubeier Ståle Mørch i Stavanger.

Han hadde i følge NRK, begått det store helligbrøde å ”reklamere” for det for lengst avdøde bryggeriet Tou. I følge skjenkekontrollen kunne han jo narre folk til å drikke det ikke eksisterende ølet Tou med sine gamle skilt og plakater som hang på veggen. Stavanger har nemlig innført nulltoleranse.

Men, så kommer det store spørsmålet. Hvilket regelverk forholder Stavanger kommune seg til når de har innført nulltoleransen. Eller ennå bedre, hvilke regler forholder skjenkekontrollen seg til, når de henviser til diverse regelverk? Problemet er at det ikke finnes et enhetlig regelverk. I dag må hver enkelt kommune selv finne ut hvordan effektiv skjenkekontroll gjennomføres og definere hva den anser for å være et alvorlig lovbrudd. Så med andre ord, det som kan være et lovbrudd i Stavanger kan være fullstendig akseptabelt I Tromsø og det som er greit i Oslo, kan få uanede konsekvenser i Bergen.

Alkoholreklame.

Og kanskje man skal, som i Stavangers tilfelle, finne ut hva som er alkoholreklame. Er det reklame å ha hengende skilt fra Tou?

Reklameplakat for bockbier 1896. Er det reklame?
Reklameplakat for bockbier 1896. Er det reklame?

Men, hvor gammelt skal et skilt eller bilde være før det ikke er alkoholreklame lenger? Er et bilde av Hans Jæger fra Christiania Bohemen reklame? Eller er Henri de Toulouse-Lautrec sine bilder av dansende kvinner og absintflasker noe som oppfordrer folk til å helle i seg mengder av alkohol?

Nå kommer det kanskje noen endringer i Stavanger. Høyremannen John Peter Hernes sier til NRK at  Vi skal følge loven, bruke sunn fornuft og finne en måte og gjøre dette på slik at bransjen og publikum skjønner poenget med det. Det skal ikke være så strengt at det virker som pirk og mot sin hensikt. Jeg kan tenke meg at vi tar en skikkelig gjennomgang og tar med folk i bransjen for å se på hvordan dette kan gjøres på en fornuftig måte. 

Godt Drikke mener at vi har behov for alkohollover og en kontroll av bransjen. Men, en god begynnelse er å få noen nasjonale regler som ikke er komplett idiotiske og som endrer seg etter hvem og hva som sitter i de forskjellige kommunestyrene i dette rare landet vårt.

For øvrig har pubeier Ståle Mørch fjernet skilter, dekorasjoner og andre alkoholrelaterte effekter.

Kilder: Skjenkekontrollen i Nasjonale tiltak, NRK.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.