Hva er Godt Drikke? Et spørsmål som blir stilt i blant.

Av og til lurer jeg nesten selv. Først og fremst, Godt Drikke er en blogg. Det blir daglig publisert mellom en til tre artikler. Og de handler om stoff som har noe å gjøre med vin, øl eller mat. Eller som kan relateres til tema. Enten som bryggerier, vinområder eller vingårder og om mat i en eller annen form.

Godt Drikke blir med jevne mellomrom skjelt ut. Til min store glede. Vi er ikke en ekte matblogg, ølblogg eller vinblogg. Og det er jo helt sant. Godt Drikke er litt av alt sammen. Noen ganger er bloggen skjelt ut for å være ”kommersiell”. Jeg tror det er fordi det finnes annonser på bloggen. Uten annonseinntekter hadde den ikke vært mulig å finansiere. Men, til forskjell fra de som kaller Godt Drikke for kommersiell, så tigger jeg ikke etter donasjoner eller tar betalt for å lese bloggen. Ikke mottar jeg økonomisk støtte fra noen som helst andre heller.

12809695-two-glasses-of-the-white-and-red-wine-in-the-gardenVin.

Jeg har interessert meg for vin siden seksten, sytten års alderen. I voksen alder, var jeg en rekk år, profesjonell vinimportør og vinhandler i Danmark/ Tyskland. Men, jeg er ikke verdensmester på vin.

Vinen som omtales på Godt Drikke skal primært selges i Norge. Og den skal ikke koste en mindre enebolig, men være en vin som de fleste kan kjøpe uten å tømme bankkontoen. Petrus eller andre Bordeaux Premier Grand Cru Classé vin kan andre skrive om. Og sikker mye bedre enn meg. Det Godt Drikke vil, er å finne den vinen som koster fra hundrelappen og opp til en fem, seks hundre kroner. Den vinen som skaper en hel aften med venner og mat. Og jeg har vært så heldig og kjenne mange dyktige vinfolk og vinbønder som har gitt meg ufattelig mye glede og delt sin kunnskap med meg. Og det er det vin og Godt Drikke handler om. Og dele vinglede og noe kunnskap

Øl.

Øl er en relativt ny reise for meg. Joda, jeg har som de fleste andre drukket pils stolpe opp og stolpe ned. Men, man kan vel si at med mikrobryggerienes adkomst, har min ølinteresse blitt større og større. Så, de siste femten, tjue årene har jeg stukket min nese ned i mang et ølglass. I og med at jeg har vært så heldig å få arbeide som journalist i mange forskjellige land, har jeg også vært så heldig å få smake mye forskjellig øl. Og det er det jeg prøver å videregi her.

Foto: 123rf
Foto: 123rf

Mat.

Jeg er matelsker. Ikke nødvendigvis av store porsjoner og masser av festmat. Og jeg er heller ingen gourmet. Men, jeg elsker den enkle maten som lages på bra råvarer. Det er nesten en erotisk nytelse å gå å rundt i en butikk å snuse og kjenne på grønnsaker, kjøtt, fisk eller hva man nå ellers leter etter. Så bære det med seg hjem og sette det sammen til en rett. Mat er ikke komplisert. Det handler vel bare om være nysgjerrig, ha litt kunnskap om hva som passer sammen på hvilke temperaturer. Og det beste av det hele, det tar ikke noe særlig mer tid å lage god mat fra grunnen enn hva det tar å lage ferdigmat fra butikken. Den største forskjellen er at bra mat er billigere enn ferdigmaten. Godt Drikke er blitt beskyldt for å fråtse i smør, fløte, olje og andre feite hjerteslagfremkallende produkter. Og det er helt sant. Men, akkurat som med vin og øl, alt skal brukes og spises med måte. Har du spist for mye, beveg deg og spis litt mindre. Som regel er kroppen mett før øynene. Eller for å sitere Bo Kasper fra Bo Kaspers orkester:

  • För stort är för stort det smakar inte inte alls
  • Det sätter sig på tvären som en klump uti din hals
  • Man önskar sig allt men jag garanterar er
  • Att mycket smakar mindre medan mindre smakar mer

Kaffe, te og brennevin.

Det er kommet noen spørsmål om hvorfor det ikke skrives om whisky, konjakk eller kaffe og te. Bortsett fra at jeg drikker fem, seks kopper kaffe om dagen, vet jeg ikke et dugg om noe av det overnevnte. Jeg er ikke særlig glad i sprit, så det er ikke naturlig for meg å skrive om det. Men, er det noen som føler seg kallet og kan noe, er de er mer enn velkommen å sende inn bidrag om det samme.

Det finnes bare noen få prinsipper for Godt Drikke.

  1. Det skal kun omtales drikke og fødevarer og annet relatert stoff.
  2. Det skal omtales så godt og enkelt som mulig.
  3. Det skal være så ærlig og relevant som mulig.

Hvorfor jeg skriver? Jo, det er vel egentlig ganske enkelt. Jeg elsker å skrive. Som gammel journalist og forfatter, er dette det beste jeg vet. Og det aller beste er at jeg aldri behøver å forholde meg til en redaksjon eller diskutere honorar. Det er bare jeg som bestemmer hva som skal stå i Godt Drikke. Og det er ille nok.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.