Det er ikke bare bare det der å grille.

Sist år var pizzastein det helt store og selvfølgelig trampet jeg solid i baret og jaktet pizza stein i flere dager før jeg fant en til altfor mange penger. Nesten triumferende bar jeg den hjem og allerede samme kveld ble det fyr på grillen og den etterlengtede og svært så grillriktige stenen på toppen. Pizzaen ble laget fra bunnen av og forstekt i ovnen og all verdens godsaker ble lagt på. Siden jeg ikke er en grillkonge eller spesielt bra på å grille, tok det en evighet å få stenen varm. Både med å uten lokk. Den ville overhode ikke bli riktig varm. Etter lange stunder, så la jeg pizzaen på. Drakk det ene glasset vin etter det andre. Like lite hjalp det. Så, i min store visdom, kom jeg frem til at det ikke var nok futt i kullet. Og bare for  å få mer futt på moroa, peiset jeg på med mer tennvæske. Joda, jeg vet man ikke skal helle på tennvæske på glødende kull og at all verdens styggedom kan skje. Uansett så flammet kullet opp og pizzaen fikk en viss kulør. Så etter en stund, en lang stund vil jeg vel egentlig si, så ble det besluttet at pizzaen var ferdig. Problemet var bare at bunnen var som knekkebrød og resten smakte tennvæske. Så den eneste som hadde glede av pizzasteinen, var en nærliggende pizzeria som mottok bestilling på pizza og leverte den på døren etter en times tid sånn cirka. Og stenen? Jeg vet ikke hvor den har blitt av.

Kunsten å grille.

Etter i flere år med mislykka  forsøk på å grille, har jeg nå skaffet meg all verdens teoretisk kunnskap om grilling.

  1. Glem engangsgrillen. For det første så er det altfor kort avstand mellom rist og kull. Man kan ikke ha mer enn to til tre pølser på en engangsgrill og ikke minst, den ødelegger natur, gressplen og ser veldig stygg ut i parker og hager etter bruk. Så finn heller en billig kulegrill.
  2. Hva skal man bruke? Briketter eller kull? Briketter brenner lenger men kull har bedre effekt, så hva som er best å bruke avhenger av hva du legger på grillen. La tennvæsken trekke inn i kull/briketter i ca. 10 minutter før du tenner grillen.
  3. Grillen må bli skikkelig varm før du setter i gang med grillingen. En gassgrill trenger ca. 5 minutter, mens en grill med kull/briketter trenger ca. 20 minutter. Når kull/briketter er dekket av hvit aske er grillen klar.
  4. Av og til så flammer det skikkelig opp i grillen. Som regel skjer dette fordi fett fra kjøttet smelter og drypper ned. Legg maten til side  på en tallerken eller i sonen uten kull. Ellers risikerer du at grillmaten vil se ut som kull. La flammene dø ut før du fortsetter grillingen.
  5. Hygiene er viktig. Uansett om du er i kjøkkenet eller ved grillen. Rens derfor grillrista godt og pensle den med olje før du griller så maten ikke brenner seg. Alternativt kan du pensle maten med olje.

Husk nå at alt kan grilles. Uansett om det er kjøtt, fisk eller grønnsaker. Mislykkes det, så finn frem telefonnummeret til nærmeste take away.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.