«Viner er for positive øyeblikk, gode øyeblikk,» har Piera Martellozzo fra den italienske vingården Piera 1899, utalt en gang. Og det er noe som preger alle vinene hun produserer.

Det var Piera Martellozzo bestefar, Giovanni Martellozzo,  som grunnla vingården 1899  i Pordenon, helt nord i Italia. Gården ble videreutviklet av Piera Martellozzos far Mario før hun overtok gården for mer en 27 år siden. Hun ga gården sitt eget navn, Piera.

Piera Martellozzo var langt forut for sin tid. Hun var blant de første i regionen, og i verden, til å produsere økologiske viner og det fra begynnelsen av 90-tallet da begrepet «organisk» ble lite brukt og enda mindre forstått. 1998 lanserte hun sin aller første serie med økologiske viner. Samtidig ga hun nytt liv til de lokale druene Raboso del Piave og Ribolla Gialla.

Piera 1899 kjent for sine musserende viner men også still vin. I dag så er gården på 100 hektar og når Piera Martellozzo sønn går inn i firma, er han den fjerde generasjonen.

Jeg har hatt gleden av å smake en rekke av vinene fra Piera 1899  og jeg håper det finnes en norsk importør som vil ta inn disse vinene. For dette er vin jeg veldig gjerne vil følge i årene fremover. Her er smaksnotater på Pura Terra serien.

Musserende.

Piera 1899, Prosecco D.O.C. Organic wine Brut Poeng 90/100

Drua er Glera. Lysgul med et grønt skjær på fargen. Fine små bobler. Duft av sitrus, gule epler og små hint av pærer. Frisk og fruktig på smak. Fin fedme. Lever opp til duften med pærer og sitrus. Veldig bra balansert. Lekker ettersmak. Kan brukes til fisk, men perfekt som aperitiff.

Piera 1899. Moscato Organic wine Sweet Poeng 89/100

Laget på Moscato eller muskatell på norsk. Lys gyllen farge. Kremete fine bobler. Duft av blomster, aprikoser og litt appelsin. Fin fruktighet med en syre som  balanserer sødmen. Samme frukt som i duften samt litt blomst. Bra ettersmak. En vin som passer til ost og aperitiff-

Hvitvin.

Piera 1899 Pinot Grigio Oganic wine D.O.C. Delle venezie. Poeng 88/100

Drua er Pinot Grigio. Flott strågul farge. Frisk duft av sitrus og gule epler og et fint blomst. En frisk fruktig smak som lever fint opp til duften med en riktig godt balansert syre og sødme. God ettersmak. En vin som passer bra sammen med fet fisk.

Rødvin.

Piera 1899 Cabernet Sauvignon Trevenezie Bio Poeng 90/100

Som navnet sier er vinen laget på Cabernet Sauvignon. Mørkerød farge. Meget bra duft av mørke bær, fine hint av jord og kaffe. Bra fylde, frisk og med en herlig munnfølelse på smak. Lever opp til duften. Godt balansert syre og sødme. Fin tannin. En lang og god ettersmak. Passer bra sammen med lam.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.