Tasmania er en øy og en delstat i Australia. Den ligger 240 kilometer sør for den østre delen av kontinentet, adskilt av Bass-stredet.

Delstaten Tasmania omfatter øya Tasmania, som er verdens 26. største øy, samt 334 omkringliggende øyer. Noe annet om Tasmania er at de har verdens reneste luft…  Samt at øy-beboerne hevder med en viss rett, at Tasmania er Australias beste vindistrikt.

Litt historie.

De første menneskene kom til Tasmania mellom 29 000 og 14 000 år siden. Lenge var de tasmanske aboriginene de som levde lengst sør i verden. Det er funnet hulemaleri i huler i det sørvestlige Tasmania som er datert til å være 14 000 år gamle.

Den første europeer som så Tasmania var den nederlandske utforskeren Abel Tasman, som så øya for første gang 24. november 1642. Han ga øya navnet Anthoonij van Diemenslandt etter sin sponsor, guvernøren av Nederlandsk Østindia. Øya ble senere omdøpt til Van Diemens land av britene.

Tidlig på 1800-tallet ble nesten alle tasmanske aboriginer drept av europeiske bosettere i en konflikt som varte i tiår og har blitt døpt The Black War, eller den svarte krigen.

I 1825 ble Van Diemens land skilt fra kolonien New South Wales og ble en separat britisk koloni. I 1856 skiftet staten navn fra Van Diemens land til Tasmania etter Abel Tasman, i et forsøk på å kvitte seg med Van Diemens lands dårlige og morderiske rykte. Tasmania fikk også sin første grunnlov dette året.

Det siste kolonifengselet ble stengt i 1877, i Port Arthur, og i 1901 ble Tasmania en delstat i den nylig opprettede staten Australia.

Tasmansk djevel

Hva er den tasmanske djevelen?

Vel, det er ikke mye mytisk over den tasmanske djevelene. Den blir også kalt pungdjevel og er et rovpungdyr som nå bare finnes på den australske øya Tasmania. Tidligere fantes den også på det australske fastlandet, men der er den nå utryddet. Pungdjevelen er det største nålevende pungrovdyret.

Kilde Wikipedia.

Av og til smaker jeg samme årgang som jeg har smakt tidligere. Mest for å se om det er en forskjell. Dette er en sånn vin.

Devil´s Corner Tasmania Chardonnay 2021. Australia, South E. Australia, Tasmania. Pris kr. 264,90 Poeng 89/100. Importør Autentico AS

Lys strågul farge med et grønt skjær. Duft av epler, sitrus med hint av urter og bitte litt fat. Smaken er frisk og fruktig med en meget fin fedme. Smaken lever opp til duften med epler og sitrus samt et lite hint av pærer og urter. Riktig bra balansert. God ettersmak. Passer til kos og gjerne til skalldyr. Her er det masser av Chardonnay for pengene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.