Gigondas  er en Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) i den sørlige  delen av Rhône.

De produserer først og fremst rødviner, selv om det også produseres bitte litt rosévin der. Men du vil aldri finne en hvitvin hvor det står Gigondas på flasken. Gigondas AOC vin produseres utelukkende i kommunen Gigondas , i Vaucluse, naturlig nok.

Historie.

Navnet Gigondas stammer fra romertiden og det latinske ordet Jocunditas.  Det betyr glede og nytelse og kanskje ikke så rart da at byen ble grunnlagt som rekreasjonssted for soldater. Funnet av et Bacchus-hode indikerer vel at det ble dyrket vin der allerede den gangen.

Senere ble vinmarkene tatt av den katolske kirken som fortsatte vindyrkingen. Først etter Napoleons reformer, ble markene fordelt til «folket.» På tross av at viner fra Gigondas vant gullmedaljer ved landbruksmessen i Paris allerede i 1894, så ble de aldri riktig brukt til annet enn å «forsterke» tynne burgundviner. Først etter den andre verdenskrig, begynte man å dyrke vin som noe annet enn bulkvin og i 1971, da de fikk sin egen appelasjon, ble det fart på både dyrking og kvalitet på vinene.

Druer

Vinen i Gigondas skal lages på maksimalt 80% Grenache druer, minst 15% Syrah eller Mourvedre , og maksimalt 10% av de andre Rhône druene. De beste vinene fra Gigondas kan lagres i ti år eller mer, mens de andre bør nytes unge.

Domaine Paul Jaboulet Aîné

Domaine Paul Jaboulet Aîné er et av de mest kjente vinnavnene i Rhône og et referansepunkt for elskere av rhôneviner.

Domaine Paul Jaboulet Aîné ble grunnlagt 1834 og Antoine Jaboulet ristet liv i den svært så søvnige regionen. På det viset skapte han en av viktigste vinregionene i verden. Siden den gangen har  Domaine Paul Jaboulet Aîné vært et referansepunkt i Rhône, blant annet med den smått ikoniske Hermitage ‘La Chapelle’.

I 2006 overtok familien Frey eiendommen og noe av det første ønologen og eieren Caroline Frey gjorde, var å legge om til biodynamisk produksjon. Og i 2012 fikk de sin økologiske sertifisering.

Paul Jaboulet Gigondas Pierre Aiguille 2019. Frankrike, Rhône Sør, Gigondas. Pris kr. 309,90 Poeng: 88/100Importør: Symposium Wines AS

Druene er Syrah 10%, Grenache 80%, Mourvèdre 10%. Vinen er ufiltrert og har en mørkerød farge. En varm duft av solbær, urter og et lite hint av lær. Smaken er frisk med riktig god fylde. Lever fint opp til duften.  Perfekt syre og sødme med en riktig bra tannin. En god ettersmak. En vin som passer bra sammen med vilt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.