Frisk og fruktig fra Portugal, Tejo

Tejo-regionen ligger i hjertet av Portugal, en kort kjøretur fra hovedstaden Lisboa. Regionen er kjent for sin rike historiske arv som stammer fra romerske ruiner og gotiske slott, til klostre og middelalderske bakketopplandsbyer.

For portugisere er Tejo mest kjent som stedet med vingårder, olivenlunder, korkskoger og de berømte Lusitano-hestene. Vindyrking har dype røtter i Tejo, og er blant de eldste vinproduserende regionene i Portugal. Helt siden romertiden har det ligget vingården langs bredden av elven Tejo.

Vingården Quinta da Lapa ble grunnlagt 1733 rett øst for Montejunto-fjellet. Opprinnelig ble gården og markene kjøpt i 1706 av D. Lourenço de Almeida fra kaptein Bartolomeu Lobo da Gama for summen av 11.500 sølvmynter. Og det var han som var den store reformatoren og utvikleren av Quinta da Lapa. Det etter å ha vært guvernør i Brasil og grabbet til seg store mengder gull. Hans drøm var å forsyne den da svært så velstående byen Lisboa, med viner av høy kvalitet. Til det formålet valgte han i år 1733 den høyeste bakken på sin enorme eiendom for å bygge en herregård med kapell, landbruksbygninger og en vinkjeller for å produsere de beste vinene fra de omkringliggende vingårdene. Og sånn slentret gården og verden frem til 1989. Da ble gården og markene solgt til José Guilherme da Costa. Og for første gangen siden 1733 ble hele eiendommen renovert med ny vinkjeller og ikke minst ble det plantet nye stokker med druer. Og det både med tradisjonelle lokale varianter og et utvalg av internasjonale druer. Og endelig kom vinene med en glimrende kvalitet.

Quinta da Lapa Alvarinho 2021. Portugal, Tejo, Do Tejo. Pris kr. 174,90 Poeng: 89/100 Importør: Winederful AS

Alvarinho. Lysegul farge med et lite grønt skjær. God duft av grønne epler, sitrus og hint av urter. Herlig frisk og fruktig  med fin fylde. Godt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. Passer glimrende til grillet fisk og ferske reker. Her er det veldig mye kvalitet for pengene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.