Hva får man med to franske hvitvin og en tysk musserende? Jo, man får en perfekt trio til sol og hjemmepåske.

Loire kalles Frankrikes hage. Og det er det en god grunn til. Landskapet ved elven Loire er et sjeldent vakkert, frodig syn. Et landskap som både inneholder storslåtte borger og mer enn 300 slott, samt en rekke gamle landsbyer. Jeg mener det ikke er en tilfeldighet at Loire finnes på UNESCOS liste over verdensarvområde. Og vinen bærer preg av det landskapet de er dyrket i. Ikke det at jeg mener denne vinen skulle være på UNESCO sin liste, men her har Henri Bourgeois klart å få Loires skjønnhet i en flaske.

Henri Bourgeois

I ti generasjoner har familien Bourgeois dyrket vin. De holder til i landsbyen Chavignol i  Sancerre. De har først og fremst lagt sin elsk på druene Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Og de har virkelig klart å få frem det unike i både landet druene vokser i og til druenes egenskaper.

Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2018. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 224,90 Poeng  88/100

Drua er Sauvignon Blanc. Lys gyllen på farge.  En megt bra duft av epler, sitrus med hint av stikkelsbær blomster. Smaken lever opp til duften med en god fylde, frisk og fruktig. Meget bra pbalansert syre og sødme. Meget god ettersmak. Passer sammen med sjømat og lyst kjøtt. En ekte løp og kjøp vin.

Domaine William Fèvre

Domaine William Fèvre ble grunnlagt av den smått mytiske William Fèvre i 1957. Han startet med 7 hektar og frem til han pensjonerte seg i 1998, hadde vindomenet vokst til 48 hektar.
Etter at champagnehuset Henriot kjøpte vindomenet av William Fèvre, har det vokst til 78 hektar og er en av Chablis største. Og det er ikke hvilke som helst marker som er blitt lagt til eiendommen. 15.9  hektar er klassifisert Premiers Cru og 15.2 hektar som Grand Cru.
Da Henriot overtok domenet, så ansatte de den meget talentfulle Didier Séguier som direktør og ikke minst vinmaker. Og forskjellen fra tidligere ble hurtig tydelig. Der William Fèvre elsket ny eik, gikk Didier Séguier motsatt retning og bruker minimalt med ny eik og fremstiller i dag kanskje noen av Chablis mest elegante viner.

William Fèvre Petit Chablis 2018. Frankrike, Burgund, Petit Chablis. Pris kr. 199,90 Poeng 87/100

Drua er Chardonnay. En fin gulgrønn farge. Godt duft av epler, sitrus med hint av blomster. Smaken er frisk, fruktig med en fin fylde. Lever opp til duften med sine blomster, sitrus og epler. Elegant ettersmak. Vil fungere fint sammen med fisk. Meget bra kjøp.

Griesel & Compagnie

Opprinnelig var Griesel en del av Hessischen Staatsweingüter. Men da staten solgte i 2013, begynte et helt nytt eventyr i de gamle vinkjellerne i Bensheim i den sydlige delen av Hessen.
Niko Brandners ide, var å bryte med den industrielle tyske sekten som er representert av Henkell og de andre store sekteriene og finne tilbake til «typiske tyske sekten.» Så etter å ha vært i lære hos Sektguruen Volker Raumland, kastet han seg ut på dypt vann, direkte fra vinskolen i Neustadt til sjef for Sekthaus Griesel og sin aller første årgang i 2013. Man kan kanskje ikke påstå at den aller første årgangen var en kjempesuksess, men med årgang 2014, hadde Sekthaus Griesel tatt en rettmessig plass blant de beste Sekthusene i Tyskland.

Griesel Riesling  Brut 2016. Tyskland, Hessische Bergstrasse. Pris kr. 289,90  Poeng 90/100

Drua er Riesling. Lys gyllen farge, fine små bobler. God duft av epler,sitrus  og med et fint hint av pære. Frisk og fruktig på smak med en bra balansert syre. Lever opp til duften med sitrus, epler og små hint av blomst. Lang og god ettersmak. Passer som kos, men vil fungere bra sammen med lyst kjøtt eller fisk også. Her er det valuta for pengene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.