Visste du at Bache Gabrielsens Cognac Tre Kors er Norges mest solgte Cognac?  Og ironisk nok var det brennevinsforbudet 1916 som skapte suksessen sammen med spanskesyken.

Da brennevinsforbudet kom i 1916, var Bache-Gabrielsen nødt til å ta grep. På den tiden var kvalitetsgradering av Cognac en, to og tre stjerner på etiketten. Jo flere stjerner jo bedre kvalitet. Siden det var forbudt med brennevinssalg, gikk man på apoteket. Brennevin på resept var nemlig helt lovlig. Og det både for folk og fe.  Og folk var sjuke. Veldig sjuke. Og det særlig i høytidene. Cognac var kun å få kjøpt til «medisinsk bruk», hvilket den unge og kreative gründeren Thomas Bache-Gabrielsen raskt tok tak i. Han lanserte en ny serie hvor de tre opprinnelige stjernene på husets VS-cognac ble erstattet med tre sykdomsbekjempende kors, og Bache-Gabrielsens Tre Kors var et faktum. Og fortsatt den dag i dag er det noe det norske folk setter pris på. For alle forsto jo at en Cognac merket med tre røde kors var en bra medisin. En annensak var at i 1916 kostet Tre Kors 3 kroner. Tilsvarende 131 kroner i dagens penger.

Spanskesyken

Under spanskesyken, skrev enkelte leger ut nesten 50 000 resept i året, og det ved kongelig resolusjon som medisin mot spanskesyken. Også andre sprittyper ble vurdert som helsebringende, men det var især Cognac som ble regnet som vidundermidlet. Nei, Cognac hjalp ikke mot spanskesyken og den hjelper neppe mot Coronaviruset heller. Men, for de som liker Cognac, så gjør den kanskje karantene, hjemmepåske og andre tiltak fra regjeringen litt hyggeligere.

Om du ønsker å støtte Godt Drikke med en donasjon, kan du gjøre det her.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.