Ferskt kjøtt i sursøt saus og en aldri så liten pils.

Jeg tenkte på det da jeg gikk tur med bikkja. Egentlig er det fryktelig lenge siden jeg spiste ferskt kjøtt i sursøt saus, tenkte jeg.

Og de som hevder jeg går på instinkter og ikke tenker, de tar gruelig feil. Iallfall i blant.  Det er ikke for at bikkja ser ut som en okse eller kalv at jeg kom til å tenke på kjøtt og sursøt saus, men, det dufta fra et av husene vi gikk forbi. Og med et satt suget der. Da vi kom hjem, bikkja og jeg, så rotet jeg igjennom diverse kokebøker og gamle notater før jeg fant noe som lignet på det jeg tenkte på. Så fredagens middag blir som følgende.

Ferskt kjøtt med rotgrønnsaker, sursøt løksaus og poteter. Til fire personer:

 • 1.5 kg storfekjøtt (bryst/bibringe/høyrygg) med bein eller ca 2,0 kg uten bein. I gamledager het det oksekjøtt, men siden kua var tvekjønnet på den tiden og ble okse etter sin død, så heter det nå storfekjøtt.
 • 1 klype salt
 • 150 g hodekål
 • 100 g gulrot
 • 100 g sellerirot
 • 1 purre

Sursøt Løksaus:

 • 2 ss smør
 • 1 stk løk
 • 2 ss hvetemel
 • ½ l kjøttkraft
 • 1 ss eddik
 • 2 ss sukker

Slik gjør du:

Legg kjøttet i så store stykker som mulig i en passende stor gryte og fyll med vann til det dekker kjøttet. Kok det opp uten lokk og husk nå på å skumme godt av underveis. Dryss salt og la kjøttet trekke til det er mørt. Det tar sånn ca 2 timer. I mellom tiden kan man skrelle grønnsakene og del de opp i små biter mens man drikker et aldri så lite glass øl. Snakke med venner eller hva man nå kan få tiden til å gå med. Men, husk nå å la grønnsakene koke med kjøttet i de siste 10 minuttene. Så er det bare å ta ut grønnsakene og kjøttet, skjær kjøttet i skiver og  prøv å holde det varmt. En annen viktig detalj er å ta litt kjøttkraft til sausen.

Lage sursøt løksaus:

Tilbake til å rense og finhakke. Denne gangen løken. Så er det bare å surre den blank i smør. Røre inn hvetemel og spe på med den varme kraften som du tok fra gryta. Husk, bare litt av gangen. Kok opp hele moroa og la sausen koke i ca 10 minutter. Smak til med salt, pepper, sukker og eddik. Et godt tips tilslutt. Kok potetene samtidig som du lager den andre maten.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg drikker veldig gjerne en helt alminnelig pils til dette her. Men, jeg kan forestille meg at en Bayer vil passer bra til.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.