På en strekning på 120 km, langs steile vinskråninger, slott, borger og den verdensberømte Lorelei flyter Rhinen mellom Bingen og Bonn, og ikke minst, gjennom det historiespekka landskapet  i vindistriktet Mittelrhein.

Mittelrhein er Tysklands nest minste vindistrikt, det er bare Sachsen som er mindre.  Fjellkjeden  Siebengebirge og Lorelei deler området i to områder. Den sydligste delen av dette fantastiske  kulturlandskapet mellom Koblenz og Bingen preges av  vindyrking og ble i 2002 utnevnt til Verdens kultur- og naturarvstede  av UNESCO. Og heldigvis for det. Det ga nemlig et ekstra push til den krevende vindyrkingen på de stupbratte skråningene.

Litt historie.

Det var romerne som grunnla de første vingårdene i Mittelrhein. Senere, når Romerne hadde trukket seg tilbake, ble vin dyrket av en rekke småkonger i distriktet. Den latinske hoffpoeten Venantius Honorius Clementianus Fortunatus ved det merovingianske hoffet, skildrer i diktet De navigio suo fra år 588 hvordan han og kong Sigibert I. reiste ned Rhinen og  Mosel.

”Rasch zu den Mauern hinan an Andernachs Festung Fahr ich dann nahe hinan, weiter getragen vom Boot. Stehn auf den Hügeln dahier in geräumigen Reihen die Reben, Dehnt Acker sich fruchtbar ans andere Gestad.“

De første gården ble lagt helt ned til Rhinen på de flate markene, men fra 1100 tallet og frem til 1400 tallet, laget man de berømte terrassene i de bratte skråningene hvor det ble dyrket vin.

Som sagt, Mittelrhein er et av de minste vindistriktene i Tyskland. Det dyrkes vin på cirka 450 ha land. Det fokuseres primært på de klassiske druesortene med  Riesling som den dominerende drua og med over 70 % av  dyrkingsarealet. Av andre hvitvinsdruer som dyrkes, er det Weißburgunder og Grauburgunder, samt de røde druesortene er Spätburgunder og Dornfelder.

Weingut Ratzenberger

Weingut Ratzenberger ble grunnlagt i slutten av 1950-tallet. Den gangen hadde gården  ca 2 hektar vinmark. Siden den gang har gården vokst til dagens 20 hektar I dag er det styrer Jochen Ratzenberger som drifter vingården med fokus på å viderefører familieverdiene og tradisjon. Også bevaring av kulturlandskapet i UNESCOs verdensarv Øvre Midtre Rhindalen er en oppgave som Ratzenberger-familien opplever som viktig. I dag er det tre generasjoner som arbeider i vingården.

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021. Tyskland, Mittelrhein. Pris kr. 200,-  Poeng 90/100 Importør: Moestue Grape Selections AS

Riesling. Lysgyllen farge med et grønt skjær. Frisk, fruktig duft av sitrus, grønne epler og bitte litt urter. Smaken lever opp til duften og er frisk og fruktig. En elegant, lett fylde. Meget bra balansert syre og sødme. En fruktig, frisk ettersmak. Passer til spekemat, salater og sammen med venner. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.