«En sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng.»

Foto Per Morberg.
Foto Per Morberg.

Janssons frestelse er for mange noe av det svenskeste som finnes. Noe som spises i jul- og påsketider.

I dag så brukes Janssons frestelse året rundt. Og etter min smak, noe av det bedre som kommer fra nabolandet. I følge mytene, så er

Pelle Jansson.
Pelle Jansson.

det operasangeren Per Adolf ”Pelle” Jansson (1844- 1889) som skapte retten. Han var kjent for å invitere  ” på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng,”  Noe som visstnok  ga navnet til denne gratengen. Men først 40 år etter sangerens død.

Det finnes mange måter å lage Janssons frestelse på. Og de fleste av de jeg har smakt er glimrende. Men, den oppskriften som jeg liker best, er fra den svenske skuespilleren og kokken Per Morberg.

Det du behøver til 4-6 personer, er følgende:

  • 1 kg poteter, helst av den melete sorten
  • 2 store gule løk
  • 250g ansjosfilet
  • Ansjoskraften fra en av boksene
  • 3 dl kremfølte
  • 1 dl melk
  • 2 ss strøbrød
  • Smør

Begynn med å sette ovnen på 225 grader. Brett opp armene og skrell poteter og skjær de i fine strimler. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.  Ha smør i panna og fres løken til den er myk, men ikke har fått farge.

Så smører du en ildfast form og legger  poteter, løk og ansjos i lag på lag. Avslutt med poteter. Bland ansjoskraften ned i melken og fløta og hell det over potene, løken og ansjosen. Helt til slutt, så strør du strøbrødet over og legger noen klikker med smør rundt på gratengen.  Og så er det bare å stille Janssons Frestelse midt i ovnen og la den bake i 50-60 minutter.

Hva drikker man til denne retten. Jeg synes lager øl og snaps er saken. Nå lager svenskene mange glimrende kryddersnapser, men allikevel foretrekker jeg Løiten.  Om det skal være vin, noe jeg ikke har prøvd, så er det noen som foreslår en Amarone. Og, det valget lyder for meg, temmelig fornuftig.

Lasse Tennander. SVT
Lasse Tennander. SVT

Og skal man avslutte et hyggelig selskap med venner, Jansson, snaps og øl, liker jeg den lettere melankolske Lasse Tennander.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.