Opprinnelig var Dominique Derain en tønnemaker, eller bødker på godt norsk.

Som mange andre, var han ikke særlig begeistret for tomme tønner, så han studerte til ønolog i Beaune. Og det var der han møtte sin kone Catherine og i 1988 kjøpte de sine første vinmarker på 5,5 hektar. Og i 1989 slapp de sin første vin på egen etikett. Og resten er ren historie om en av tidenes største legendene innen naturvin. Dominique ble en pioner da han fra starten tok i bruk biodynamiske metoder i vinmarkene og arbeidet etter en filosofi som innebærer minst mulig inngripen i vinkjelleren. På denne måten var han med på å skape en grønn bevegelse i vinverden, og bygge opp bevissthet rundt tilsetninger og andre snarveier i vinlagingen. Han inspirerte også mange til å følge i hans fotspor. Det er ikke få aspirerende vinmakere som har vært innom Dominique opp gjennom årene for å høste erfaring og få tips til sine egne prosjekter.

Målet er å komme nærmest mulig druene og jordsmonnet

Han har derfor funnet tilbake til den naturlige vinlagingen han lærte av sin bestefar, som var vinbonde i Mercurey. Han har på denne måten gått tilbake til vinlagingen i Burgund før inntoget av tilsetningsstoffer og industrielle metoder.

Derain-gården er økologisk og biodynamisk sertifisert, og alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd. Druene tråkkes og spontangjæres på velbrukte eikefat som ikke gir vinene fatpreg. Dominique bruker svært lite svoveldioksid i vinene, og den tilsettes kun etter behov i siste fase av vinlagingen. I dag har de 8 hektar vinmark.

Dom. Derain Bourgogne Les Riaux Rouge 2020. Frankrike, Burgund. Pris kr. 415,- Poeng 90/100 Importør: Non Dos AS

Drua er Pinot Noir. En klar lysrød farge. Duft av røde bær, kirsebær og bitte litt fat. God fylde og fruktighet på smak. Godt Balansert. Bra tannin. God fruktig ettersmak. En vin til kylling eller fisk fra havet. Her er det masser av Burgund for pengene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.