Den spanske familiegården Castell d’Age drives i dag av Olivia Junyent, den tredje i rekken av kvinner som fører vingårdens filosofi og ånd videre.

Man kan trygt si at Aurelia, bestemoren til Olivia Junyent, var en kvinne forut for sin tid. På 60-tallet begynte hun å plante nye vinstokker på familiegården i cavaregionen Penedès i Catalonia. For det første var det veldig uvanlig å plante nye vinstokker på den tiden. Og det andre, det var noe helt uhørt å gjøre det som kvinne.

Mens Aurelia solgte druematerialet til andre vinhus, tok svigerdatteren Anne Marie gården et steg videre da hun overtok driften og begynte å lage egen vin av de samme druestokkene. I 1988 la Anne Marie også om til økologisk drift. Castell d’Age fikk med dette pionerstatus i regionen, som en av de første vingårdene som lagde økologisk cava og vin.

Respekt for naturen og målet om å lage et renest mulig produkt fikk Olivia til å gå over til biodynamisk produksjon i 2012. Hele gården på 140 hektar er derfor i dag Demeter-sertifisert. Castell d’Age benytter kun kugjødsel og naturlige biodynamiske preparater i markene. Fraværet av plantevern- og insektmidler har bidratt til et frodig liv mellom vinrankene, som sikrer  biologisk mangfold og god pollinering.

Det er heller ingen snarveier i vinkjelleren, og vinene spontangjæres og lages helt uten tilsetninger annet enn litt svoveldioksid ved flasking. Den kompromissløse tilnærmingen resulterer i flotte, rene viner som representerer druer, jordsmonn og vekstvilkår.

Castell d’Age Fragments 2022. Spania. Pris kr. 525,- Poeng 88/100 Importør: Non Dos As

Xarel·lo 30%, Savagnin Blanc 70%. Jeg nekter å tro at de har brukt Savagnin Blanc, men er overbevist om at det er Sauvignon Blanc. Lys gul farge med et lite grønt skjær. Riktig god duft av stikkelsbær, sitrus og hint av frukt og blomster. Smaken er frisk, fruktig med en god fedme. Godt balansert syre og sødme. Lever opp til duften og med en god ettersmak. En glimrende vin til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.