Mens Egge Gård går flere tusen år tilbake, var det først da Christian IV ble nødt til å selge unna eiendom i 1702 den kom i familien Egges eie.

Det var Paul Paulsen som kjøpte gården, og i ettertid tok navnet Egge etter stedet, slik tradisjonen var på den tiden. Siden den tid har det vært gårdsdrift. På 60-tallet ble det lagt om fra tradisjonell gårdsdrift med dyr til frukt-og bærproduksjon og da særlig jordbær og epler. Tidlig på 80-tallet tok Marius Egge over gården som 11. generasjon og la om til økologisk jordbruk, kanskje den første av de store gårdene. På 90-tallet førte et samarbeid med Balholm til at den første eplejuicen så sitt lys, men Egge kjøpte pressa og kan vel deretter merke flaskene med «mis en boteille au château».

Da forbudet som hadde vart fra slutten av 20-tallet mot å produsere alkohol privat ble opphevet, var det på tide å drive ytterligere produktutvikling. De norske eplene har enestående kvaliteter og balanse mellom friskhet og sukkernivå. Dette var det perfekte utgangspunkt for å lage en alkoholholdig sider. I dag inneholder porteføljen i tillegg til en rekke typer sidere, eplebrennevin og sterkvin.

Konkurs.

Under coronapandemien mistet Egge gård sesongarbeiderne som pleier å plukke frukt og bær, taxfree-salget har vært sterkt redusert, og hoteller og restauranter har periodevis vært stengt. Noe som førte til store problemer for gården. Men 1. mai 2020 trådte et nytt regelverk i kraft. Det skulle gi selskaper som fikk problemer som følge av pandemien mulighet til å søke om rekonstruksjon. En form for konkursbeskyttelse.

Egge gård gikk inn i forhandlinger om rekonstruksjon i januar i år. Rekonstruksjonsprosessen ville blitt rettskraftig under 14 dager etter at selskapet ble slått konkurs. Men skatteetaten ville ikke vente og skandaløst ble Egge gård slått konkurs 15. August. Gaia Gruppen, som sammen med tidligere eier Marius Egge har kjøpt konkursboet. Fordelingen av gården er 50% på hver.

Kilder: Linn Johnsen og E24.

Egge Gård Iseple 2021. Norge. Pris kr. 344,-( 37,5 cl) Poeng 92/100 Produsent: Egge gård.

Endelig har jeg funnet den perfekte fruktvinen til desserten julaften. Og den er norsk. Laget på norske epler. Vakker gyllen farge. Duft av epler med et fint hint av sitrus og krydder. En prefekt balansert syre og sødme på smak. Lever opp til duften med sine epler og krydder. En fantastisk ettersmak. Ost og søte desserter. Jeg gleder meg til jul og denne fruktvinen.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.