Akkurat som med juleribbe, er det fler og fler som velger vin til pinnekjøttet i stedet for øl og akevitt.

Pinnekjøtt er både fett og salt. Med følgesvenner som sjysaus, poteter og kålrabistappe. Og det er vel egentlig det siste som kan skape litt problemer. Men ikke større problemer enn at det kan løses

Hvitvin.

Her fungerer som regel en godt utviklet Chardonnay, Riesling eller Chenin Blanc. Men aller best fungerer musserende vin.

Mosbacher Riesling Sekt Brut 2017. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 235,- Poeng 89/100

Drua er selvfølgelig Riesling. Gulgrønn farge. Fine små bobler. Bra duft av sitrus, epler og små hint av fersken. Smaken er lekker fruktig og frisk. Bra fylde. Meget godt balansert syre og sødme. Lever opp til frukten fra duften. Lang og god ettersmak. Passer bra til pinnekjøtt, lange samtaler og aperitiff. Meget bra kjøp.

A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019, Swartland, Sør-Afrika. Pris kr. 175,90. Poeng 88/100.

Drua er Chenin Blanc. Flott dyp gyllen farge med et lite grønt skjær. Duft av gule sommerepler med hint av blomster og urter. Smaken er fyldig og frisk. Lever opp til duften med gule epler. Godt balansert syre og sødme. En fin ettersmak. Passer også til kos. Meget godt kjøp.

Wongraven Morgenstern Riesling 2019.Tyskland, Pfalz. Pris kr. 174,90 Poeng 88/100

Drua er Riesling. Gulgrønn farge. Nydelig duft av epler og sitrus. God fruktig fylde, frisk med en elegant syre som kommer tydeligere frem mot slutten. En god ettersmak med et hint av eple. Denne vinen går fint sammen med jul og pinnekjøtt. Jeg har sagt det om tidligere årganger,  her er det utrolig mye vin for pengene, løp og kjøp.

Rødvin.

Jeg slet litt med å finne en bra rødvin til pinnekjøttet. Dels skal den ikke koste et mindre statsbudsjett samt ikke ha en kraftig tannin. Så de jeg kikket på, var vin fra Rioja Reserva eller Grenache fra Frankrike som Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape.  Så den jeg endte opp med skrev jeg om for litt siden. Nemlig:

Marqués de Riscal XR Reserva 2015. Spania, Rioja. Pris kr. 290,- Poeng 91/100

Laget på druene Graciano (Bovale) 5%, Tempranillo (Tinto del Pais) 95%. Mørkerød farge. God duft av modne mørke bær med fine hint av krydder. Rund og fyldig på smak. Samme modne bær som i duften. Bitte litt fat. Bra syre, mild tannin. Lang og god ettersmak. En vin som passer bra sammen med pinnekjøttet. Mye vin for penga.

Foto pinnekjøtt: Solberg Pettersen, Pinnekjøtt. Arktisk Julemat

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.