Det sies at «Nord-Norge» egentlig er et ganske nytt ord – knapt 100 år gammelt.

Navnet ble i 1884 foreslått som et strategisk begrep av komponisten Ole Olsen fra Hammerfest i Nordlændingernes Forening som på den tiden var spesielt opptatt av landsdelens mulighet for kulturell, sosial og industriell vekst. Begrepet ble imidlertid ikke vanlig før rundt første verdenskrig. For å hedre landsdelen, har vår egen – og eneste – akevittprodusent, Aurora Spirit, utviklet et produkt med ingredienser fra hele Nord-Norge. Etikettene er dessuten preget med seks ulike motiv (foto) fra steder i nord. Innholdet er modnet på sherryfat i ett halvt år i en gammel NATO-bunker i Lyngen.

Nr. 135169
Aurora Nord-Norge Akevitten (brennevin)
Norge/Lyngen/2021/41 prosent
Kr. 474,90 (bestilling) (0,5 liter)

Blant ingrediensene fra nord finnes multer, rødsildre og finnmarkspors – i tillegg til de mer tradisjonelle. Fargen er mørk gylden. Frukt, duft fra sherryfatene, sitrus og bær i åpningen. God fylde i smaken. Tørket frukt og mer sitrus. Også gode fattoner. Krydder i en lang, deilig avslutning. Tåler det meste i matveien eller bare alene.

Herlig ripasso

Vinhusets historie begynte med Gaetano Accordini da han like etter forrige århundreskifte kjøpte sine første fem hektar i Cà Bessole. Sammen med sønnen Stefano, produserte de da en Valpolicella-vin som ble solgt lokalt. Fra 1970 drev Stefano alene, før hans to sønner fulgte i farens fotspor på 80-tallet. I dag lages viner med både DOC-, DOCG- og IGT-betegnelse.

Nr. 33140
Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore (rød)
Italia/Veneto/2019/14 prosent
Kr. 205,00 (basis)

Brukt fire druer – mest Corvina og Rondinella. Dyp rød. Kompleks åpning med modne bær, fint fatpreg, plommer, krydder, mørk sjokolade og urter. Smaken er bløt med god frukt og litt sødme – 6,2 g/l sukker. Likevel gode syrer og fine tanniner. Også mer av det duften gir. God lengde. Til rypemiddagen i julen. Tåler 6-8 år i kjelleren.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.