Paris er vin, baguette og mote. Men øl.. nææ det er ikke chic.

Men det endrer seg nå. Jeg vet ikke om de endelig har hørt på Frank Zappa som mente at en by uten bryggeri er ikke en by. Det var kanskje det tyskeren Kai Lorch tenkte på da han startet Paris første mikrobryggeri. For seks år siden sa han opp jobben som produktsjef for et sveitsisk luksusurmerke og bega seg til Paris med en drøm om å brygge øl midt i Paris.

Jeg har hørt om mennesker som reiser til Paris for de elsker mote eller vin. Noen reiser til Paris for å skape kulinariske opplevelser eller male bilder av Seinen. Men brygge øl lyder vel som noe av det mer idiotiske. Og det når man på toppen av det hele er en mann fra Bayeren.

Allerede et år etter sin ankomst, hadde Lorch grunnlagt sitt firma og et år senere skjenket han opp sitt første øl. Og han var ikke så lite frekk. Demory kalte han ølet sitt. Øl som Hemingway og Sartre og de Beauvoir drakk på femtitallet. Lorch hadde oppdaget etiketten fra det gamle og glemte parisiske bryggeriet på utstilling og var mildt sagt imponert over etiketten. «Gamle merkevarer», sier Lorch til den tyske avisen Der Tagesspiegel, «har bestått testen av tidens tann og inngir tillit.”

demory2-e1301404747448Og i dag er Demory igjen ute av museet og ølet og Lorch satte i gang en ny fransk revolusjon. En øl-revolusjon. Og da først og fremst blant de unge. I Lorchs kjølevann har det dukket opp en rekke forskjellige bryggerier. I løpet av de siste fems, seks årene har Frankrike fått over 400 nye mikrobryggerier. Og de fleste er lokalisert i og rundt Paris. Spennende bryggerier som Outland, Mybeer Company og La Brasserie de la Goutte d’Or. Ikke minst er det spennende med revitaliserte Gallia som var det siste bryggeriet i Paris på femtitallet.

GalliaOm det er liv laga for franske bryggerier? Jo, helt frem til 2.verdenskrig, fantes det over 2300 bryggerier i Frankrike. Under krigen ble flere av bryggeriene demontert og metallene brukt i krigsindustrien. På midten av femtitallet, begynte blant annet Kronenbourg og noen av de andre store bryggeriene og kjøpe opp de små og legge de ned. Til slutt var det bare igjen et trettitall bryggerier.

Men, i dag har trenden snudd. Og det blir flere og flere bryggerier. Samt at det har blitt på mote å drikke øl.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.