Jeg var veldig heldig og fikk smake mye spennende vin i løpet av 2017. Også mye bra bag in box. Her er de Bag in Box jeg synes var best i året som gikk. Alle fikk en sekser på terningen.

I Norge selges mer enn 60% av all vin på boks. Det er bare USA og Frankrike som drikker mer pappvin per skalle enn oss.

Det har skjedd noe med pappvinen de siste ti, tolv årene. Der man før tenkte billig vin og design, så er det nå bedre vin i boksene enn noen sinne tidligere. Det er ingen tilfeldighet. Kunnskapen om vin og kvalitet har blitt temmelig høy i Norge og det er faktisk ikke så mange andre ikke produserende land som kan slå oss på handen akkurat der.

Pappvin er ferskvare og ikke en vin som skal lagres. Rent faktisk er det såpass mye ferskvare at du bør se på tappedatoen på boksen. Er den eldre enn fire måneder, så bør du kanskje se etter en annen boks. Ikke det at vinen er ødelagt, men kvaliteten på vinen kan være dårligere.

Som Godt Drikke har skrevet tidligere, så bør all pappvin oppbevares i kjøleskapet. Uansett om det er rød- eller hvitvin. Ene og alene for at holdbarheten blir bedre. Varme tar livet av fruktighet og andre smaksaromaer i vinen, noe som ikke skjer om vinen står kjølig. Ta heller ut rødvinen en stund før den skal drikkes og tapp den på en karaffel og la den få rett temperatur. Og så helt til slutt. En bag in box som er åpnet, bør brukes i løpet av cirka tre uker.

Cantina Rossa Montepulciano d`Abruzzo 2016. Italia, Abruzzo. Pris kr. 419,90

Det har skjedd noe med pinnenvinen. Ikke bare det at den har blitt økologisk, nå har den også fått tilbake noe av det den hadde for tre, fire år siden. Borte er det litt kvalme søte og tilbake er den faste strukturen og elegansen som pinnenvinen var kjent for. Fin mørkerød farge. Bra duft av mørke bær og urter. Små hint av blomst. Smaken er fast, frisk med bra fylde. Riktig god balanse mellom syre og sødme. Lang ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt som f.eks ribbe. Meget bra kjøp.

Faustino Tempranillo, Spania. Pris Kr. 429,90

Fargen er like rød som en elegant nissedrakt. Bra duft av mørke bær og noe fat. Smaken lever fint opp til duften med sine mørke bær og fat. God balanse mellom syre og sødme.  Riktig flott ettersmak. Passer fint til lam eller bare som kos. Meget godt kjøp.

Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 2015. Italia, Piemonte. Pris kr. 449,90

Mørkerød med et blålilla skjær. Dufter av både røde bær og kirsebær. Hint av urter. Smaken lever fint opp til duften, med en frisk og fyldig munnfølelse. Bra balanse mellom syre og sødme. God ettersmak. Passer til både svin og lam. Meget bra kjøp.

Meinklang Burgenland Red 2016. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 459,90

Vinen er spontangjæret og ufiltrert. Noe den disete røde fargen bærer preg av. Duften har bær, urter og papir. Jo, den dufter litt papir som faktisk er helt nydelig. Vinen har en god fylde, fruktig og bra balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til storfe og fredsommelige samtaler. Meget godt kjøp.

Carussin Asinoi Barbera Piemonte 2015. Italia, Piemonte Pris kr. 440,-

Jeg er veldig svak for denne eselvinen. Den er vakkert klar rød på fargen. Duft av kirsebær og mørke bær samt noen hint av urter.  Smaken er ung, frisk og fruktig med hint av bær og urter. Bra balansert syre og sødme. En fin ettersmak. Passer bra sammen med enkle pastaretter. Meget bra kjøp.

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2016, Italia, Piemonte Pris kr. 449,90

En vin som holder meget bra klasse. Vakker, dyp røde farge. En herlig duft av bær og kirsebær. Smaken er fyldig med en veldig bra balansert syre og sødme. Jo, dette er et virkelig bra kjøp på boks. Og litt som poteten, den kan brukes til alt. Et virkelig godt kjøp.

Rosévin.

Biokult Rosé Zweigelt 2016 Østerrike, Niederösterreich Kr. 299,90.

Jeg vet jeg skriver om denne rosévinen til kjedsommelighet. Men den er ikke til å komme utenom når man skal anbefale rosevin på Bag in Box.  Fin dyp rosa farge. Lekker duft av jordbær, anelse lime og blomster. God, saftig på smak. Lever glimrende opp til duften med jordbær, litt sitrus og hint av melon. Dette ble veldig mye frukt, men det er en fantastisk balanse mellom fruktsødmen og syren. Lang og god ettersmak. Dette er kosevin nummer ett når vi snakker om rosévin. Meget godt kjøp!!

Tommasi Baciorosa Appasionato Rosé 2015. Italia. Kr. 399,90 

Fin, klar rosa farge. En bra duft med innslag av sitrus, modne kirsebær og skogsbær. Smaken er tørr, frisk og fruktig rosevin med en svalkende smak av røde bær. Som villjordbær og bringebær. Bra ettersmak. Passer til aperitiff eller til fisken. Meget bra kjøp.

Baron Due Leoni Rosé 2016. Italia. Kr. 349,90

Fargen er lys rosa. God duft av røde bær, jordbær samt små hint av sitrus og noen urter. Rund og fruktig på smak. Lever bra opp til duften. Bra syre og sødme med en lang og fin ettersmak. Passer bra sammen med salat og til kos på balkongen. Meget bra kjøp.

Hvitvin.

Leitz Riesling Trocken 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 399,90

Fin strålgul farge. Duften har grønne epler, akkurat som de man fant på epleslang da man var barn. Det er nesten så man ikke vil smake men bare stå og sniffe. Smaken lever fint opp til duften, med epler, litt sitrus og noe jeg ikke helt klarer å definere men som slettes ikke er dårlig. Bra ettersmak. Dette er vinen for salater og gode venner. Meget godt kjøp.

Pasqua SanZeno Organic Chardonnay 2016. Italia, Veneto. Pris kr. 399,90

Lys strågul farge. Pærer og epler med et lite hint av sitrus på duften. Smaken inneholder de samme pærene som i duften og med det samme lille hintet av sitrus. En riktig bra balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. Vinen til kos. Meget bra kjøp.

Tariquet Chardonnay 2015 Frankrike, Sørvest, Côtes de Gascogne. Pris kr. 414,50

Lys strågul på fargen. En frisk og deilig duft med sitrus og epler. Hint av urter. Smaken er frisk men samtidig behagelig rund. Her finner man både modne epler og sitrus.  Bra sødme og syre. Riktig fin ettersmak som sitter godt. Passer bra til kos. Meget bra kjøp.

Signature Series P.J. Valckenberg Riesling Trocken 2016 Tyskland, Rheinhessen Pris kr. 419,90

Lys gul med et fint grønt skjær. God duft av epler, sitrus og blomster. Med andre ord, duft av sommer og sol. Fin fruktig smak som følger duften med sine epler, sitrus og drøm om sol. Bra balansert og med en god ettersmak. Kan brukes til både fisk og til kos sammen med gode venner. Meget bra kjøp.

Meinklang Grüner Veltliner 2015 Østerrike, Burgenland Pris kr. 429,90

En gang skrev jeg at vinbonden Werner Michlits fra Meinklang egentlig var trollmann. Iallfall så var vinene hans noe helt utenom det vanlige. Og Meinklang Grüner Veltliner 2015 er ikke noe unntak. Gulgrønn på fargen. En frisk, ung duft med sitrus, epler og det lille urteaktige som bare kan kalles lekkert. Smaken er som duften, ungdommelig fruktig. Men allikevel med fylde og med samme epler og sitrus som i duften. Riktig bra syre og sødme. Lang ettersmak. Kan brukes til skalldyr og fiske, men best til kos. Meget bra kjøp.

Weingut Stefan Winter Riesling Trocken Signature 2016 Tyskland, Rheinhessen Pris kr. 405,10

Lys gul med et grønt skjær på farge. Riktig bra duft av epler, sitrus og blomstereng. Man kan nesten ikke kreve mer av en duft. Smaken følger duften med sine epler og sitrus. En godt balansert syre og sødme. Fin ettersmak. Selv om man kan bruke vinen til skalldyr, er den best til kos.

ARCUS

Wongraven Morgenstern Riesling 2016 Tyskland, Pfalz. Kr. 419,90

En fin gulgrønn farge. En klassisk, nydelig duft av epler og sitrus. Smaken har en god fylde, frisk med en elegant syre som kommer tydeligere frem mot slutten. En god og lang avslutning med et lekkert hint av eple. Denne vinen går fint sammen med både kyllingen og gode venner. Testens beste? Meget bra kjøp.

Hexamer Riesling vom roten Sandstein Tyskland, Nahe Kr. 419,90

En flott gulgrønn farge. En nydelig duft fersken og frukt. Smaken er preget av epler og sommereng. Fyldig fruktig og en god fedme. En utrolig ettersmak med noe søtlig frukt. Om  man på død og liv må spise noe til denne vinen, så er det salat eller skalldyr, men for meg er dette en ekte kosevin. Meget bra kjøp.

Coffele Soave. Italia, Veneto, Soave kr. 399,90

Fargen er fin gulgrønn. God fruktig duft av sitrus og noe floralt. Smaken er fylt av drøm om sommer og lever fint opp til duften med fin fylde, bra fruktighet og en fin syre/sødme. En grei ettersmak. Passer glimrende til salat og lette retter

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.