Utvalget av røde viner er enormt.

Her har jeg satt sammen et knippe av de beste med terningkast seks. Samtlige er å finne i basisutvalget i tilfelle du skulle få lyst å kjøpe noen til nyttår.

Nr. 46122

Valpantena Amarone della Valpolicella (rød)

Italia/Veneto/2019/15 prosent

Kr. 254,90 (basis)

Importør: Einar A. Engelstad AS

En godt priset amarone laget på syv deler Corvina samt Molinara og Rondinella. Fatmodnet i to år på ulike fat. Dyp rød. Kirsebær, steinfrukt, tørket frukt, vanilje fra fatene, noe lakris og krydder. Smaken byr på sødme – 7,2 g/l sukker – samt bær, sjokolade, fat, myke tanniner og gode syrer. God lengde. Til rypene på julaften og gode oster. Tåler lagring.

Nr. 68618

Brunel de la Gardine Côtes du Rhône (rød)

Frankrike/Rhône/2020/14,5 prosent

Kr. 169,90 (test/basis)

Importør: Vinhuset Nofra AS 

Ny årgang! Grenache, Syrah og Mourvèdre i forholdet 65/20/15. Dyp rød. Modne, mørke bær, plommer, gode krydder og urter. Smaken er sødmefull med frukt og krydder. Frisk og fyldig. Gode syrer som gir en anelse tørrhet. Varer lenge. Til lam og vilt. Tåler lagring.

Nr. 80611

M Chapoutier les Meysonniers (rød)

Frankrike/Rhône/2019/14 prosent

Kr. 259,90 (test/basis)

Importør: Signature Wines AS

 Syrah-vin laget på druer fra 40 år gamle vinstokker. Hoveddelen av vinen er lagret på franske eikefat – også nye – i 14-16 måneder. Dyp rød. Modne, mørke bær, plommer, noe jord, krydder, eik og mineraler. Fyldig smak med mer av det duften gir. Gode tanniner som gir en del tørrhet. Lang, god avslutning. Til alle typer vilt. Også på magnum.

Nr. 54006

Chateau Musar Aana (rød)

Libanon/Bekaadalen/2019/14 prosent

Kr. 309,90 (basis)

Importør: Autentico AS

Halvparten Cinsault samt Grenache og Cabernet Sauvignon. Modnet to og et halvt år på betongtanker, franske fat og flaske før salg. Tett rød. Moden frukt, røde bær, plommer, tørket frukt, jordsmonn og tørt lær på duft. God fylde, mer frukt og et fint fatpreg i en god munnfull. Velgjørende tanniner og syrer som frisker opp. Det gir en behagelig, tørr utgang. Nyt denne til årets lam og vilt eller la den få noen år i kjelleren.

Nr. 50492

Giovanni Rosso Barolo Serralunga (rød)

Italia/Piemonte/2016/14,5 prosent

Kr. 399,90 (basis)

Importør: Gaia Wines & Spirits AS

Nebbiolo-vin som er mursteinsrød. Veldig kompleks duft med kirsebær, tørket frukt, blomster, jordsmonn, eik, lett medisinal og animalsk, samt krydder. Stor fylde i smaken med ditto frukt, fine syrer og tanniner samt tørket frukt, lakris og fat. Enorm finish. Til et godt stykke kjøtt. Tåler minst ti år i kjelleren. Også i magnum.

Nr. 678

Faustino I Gran Reserva (rød)

Spania/Rioja/2010/13,5 prosent

Kr. 244,90 (basis)

Importør: Bibendum AS

Er du blant dem som unner deg et lammelår til påske, burde du også investere i ett par flasker av denne. Ikke bare snakker vi om en topp vin til en god pris, den er også perfekt til lam. Laget på mest Tempranillo samt Graciano og Mazuelo. Fatmodnet i to år. Dyp rød med noe brunt. Moden bær i alle kategorier, fat, tørt lær, noe jord og tørket frukt. Smaken er bløt med det duften gir. Også en del krydder. Frisk, fyldig, gode syrer og beskjedne tanniner. God, tørr varighet.

Nr.33140

Accordini Acinatico Valpolicella Ripasso Classico Superiore (rød)

Italia/Veneto/2019/14 prosent

Kr. 209,90 (basis)

Importør: Gaia Wines & Spirits AS

Mest Corvina samt Rondinella, Corvinone og Molinara. Fatmodnet. Dyp rød. Byr på en moden bærmiks, plommer, vanilje fra fat, sjokolade og urter. Bløt munnfull. God frukt, fylde og syrer som gir friskhet. Gode tanniner. Fin bitterhet. Lang avslutning. Til lam og vilt. Tåler 5-6 år i kjelleren.

Nr. 138574
Heinrich Pinot Noir (rød)
Østerrike/Burgenland/2020/12 prosent
Kr. 215,50 (basis)

Importør: Ferment AS

Pinot Noir-vin som er dyp rød. Moden frukt, røde bær, noe animalsk, anis og blomster på duft. Smaken er fyldig og frisk med mer av den gode frukten. En del garvestoff som så vidt gir seg til kjenne. Mer anis. Behagelig i hele smaksbildet. Til lam og vilt.

Nr. 44540
Col d’Orcia Brunello di Montepulciano (rød)
Italia/Toscana/2016/14,5 prosent
Kr. 339,90 (basis)

Importør: Gaia Wines & Spirits AS

Brunello-vin som er mørk rød med en anelse brunt. Deilige bærtoner – kirsebær – samt god sødme, blomster, tørket frukt, tørt lær og et godt fatpreg. Smaken er fruktig med god fylde. Tanniner og syrer som balanserer. Ellers det meste fra lukten pluss sedertre. Tørrer litt. God lengde. En viltvin.

Nr. 46636

Borgogno Barbera d’Alba (rød)

Italia/Piemonte/2021/14 prosent

Kr. 219,90 (basis)

Importør: Stenberg & Blom AS

 En ung Barbera-vin hvor majoriteten er modnet i ståltanker, men også på store, slovenske eikefat. Deretter halvåret på flaske. Klar rød. Mørke bær, kirsebær, blomster, noe lær og nøtter. Fyldig, rund smak med gode syrer, noe lakris, tørket frukt, fat og krydder. Også tanniner som tørrer. Det siste preger også avslutningen. Vil tåle både lyst kjøtt og svin – eksempelvis kalkun og ribbe.

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.