De beste ølene 2014.

ølglass-Det har vært smakt en del riktig bra øl i 2014. Og det uansett type. Som alle menn, så må man jo lage lister på hva man synes er bra eller dårlig og dette er min helt subjektive list over de beste ølopplevelsen i 2014.

Vi begynner på vinmonopolet

En som jeg ikke kommer utenom på en sånn liste, er Ægir India Pale Ale. Hvilken øl. En nydelig lys gyllen farge med lyst beige skum. En fantastisk duft av malt, humle og sitrus. Smaken av malt, karamell, humle, sitrus og krydder sitter fortsatt fast et sted helt bak i hode. En virkelig flott ettersmak med en virkelig god bitterhet. Fortsatt vil jeg si, løp og kjøp.

sinnahumleBeer here Angry Hops IPA. Dette var en av vårens store opplevelser og overraskelser. At danskene kunne lage så bra øl, gledet meg. En litt mørk gyllen farge med et kremfarget lyst skum. Nydelig duft av humle og sitrus. Første munnfullen er bitter og så kommer de andre nyansene frem gradvis. En fin lang ettersmak. Praktfullt øl.

Lervig Rye IPA. Jeg er veldig svak for ølet fra Lervig. Og dette er en av grunnene til det. Rye IPA har en flott kobberfarge. En rikelig humle duft. Noe som kanskje ikke så rart med en IBU på +100. Men denne ølen er så godt balansert og har en så rik smak, at den bare er en veldig god opplevelse. Et ”must” i kjøleskapet.

Mer IPA. Og dette er også en som jeg opplevde som den store nytelsen. Nøgne Ø Two Captains Double IPA Nesten klassisk gyllen farge, en markert duft av humle. Kan nesten oppleves litt søt ved første smakning, men når sitrusen og humlene trer igjennom blir det en fantastisk opplevelse. En lang ettersmak med bittert humlepreg. Nydelig.

Stout og Brown Ale og noen andre.

Jeg er svak for både Stout og Brown Ale. Det er noe hederlig over disse ølene.

Mack_SMAK_033L_BrownAleEn  som jeg virkelig elsker, er Mack Brown Ale. Jo, jeg er lokalpatriot. At dette ølet havnet i Mack sin smakserie, kan jeg virkelig forstå. Et ufiltrert, upasteurisert overgjæret øl. Et tett lysebrunt skum. Nydelig duft av karamell og grape? Om man snakker om øl med fylde, så må man nevne dette ølet, for fylden er virkelig bra. Og sødmen er tett på det perfekte. Ettersmaken er lang og god. Dette ølet sammen med modne oster kan skape den beste stemningen i det tristeste selskap.

Kinn er et av de spennende mikrobryggerien. Noe som Kinn Prestesonen Brun staut beviste til de grader. Det er svart med ganske lavt, helt riktig skum. Duften er solid kaffe samt ristet malt og sødme. Som så ofte før følger smaken fra duften med kaffe og malt som avsluttes i en fin bitterhet. opp det gode inntrykket man får fra lukten. En virkelig staut prestesønn… om det nå finnes sånne.

1365074905Lervig-konrad-stoutEn spennende sak fra Lervig. Lervig Konrad’s Stout Nydelig svart farge og et tykt kremete, mørkt skum. Nesten så man kan spise den som dessert. Duften er som kaffe i kjøkkenet om morgenen, samt en anelse sjokolade. Smaken er forunderlig mild og som i duften. er det den samme kaffen og hint av sjokolade i smaken. Ølet er virkelig flott balansert og bør deles med en venn eller en kjæreste sammen med en plate sjokolade.

Men, nå består ikke verden av bare IPA og Stout. Også Lambic er noen av de gode opplevelsene fra 2014. St. Louis Gueuze Fond Tradition var en av disse gode opplevelsene. Det er kanskje en grunn til at den kalles ølets champagne. Allerede når man åpner flaska, så fylles rommet av en frisk, sitrus og fruktig duft. Fargen er vakker, disete, rav. Smaken er sur, men ikke for sur, med mye friskhet samt frukt og sitrus. En meget god og lang ettersmak. Anbefales på det varmeste.

Rochefort_8_trappist_beer_900.jpgOgså Rochefort 8 må med på lista fra 2014. Et av verdens mest berømte øl fra klostret Notre-Dame de Saint-Remy nær byen Namur i Belgia. Brygget på vann, malt, humle, gjær og sukker. Fargen er dyp rød-brun med et fantastisk skum. En fantastisk duft av kaffe med sukker, sjokolade og noe udefinerbart som dufter herlig. Smaken lever så absolutt opp til duften. Fantastisk balansert sødme, bra syre og oppleves friskt på tross av sødmen. Hva man bruker ølet til? Kom med sjokolade desserten. Eller sitt ned og nyt en enkelt flaske.

For meg var årets sommerøl, Mack Witbier. Jeg falt totalt for det første gangen jeg smakte det. Det er poIvarianten jeg er svak for. Et belgisk kristall Witbier, filtrert og klar i fargen.. I og med at ølet er tilsatt koriander og appelsinskall i slutten av kokingen, så har det en flott, frisk duft som er ennå mer fremtredende i den sterke varianten. Skummet er hvitt, frisk i smaken og passet glimrende til de lette sommerrettene 2014.

Butikkøl.

Som kjent er det ikke bare på polet man kan kjøpe øl. Også i butikkenes hyller, finnes det koselige opplevelser.

Jeg vil begynne med noen pils. Den som forundret meg og gledet meg mest i året som gikk, var Mack Nordlys. Opprinnelig skulle dette ølet være et sesong-øl. Men dessverre ble det ikke sånn da det nå har kommet inn i det faste repertoaret til Mack. Dessverre, for det er bra å ha noe å glede seg til. Uansett, Nordlys er et premium mørk pilsner. Ølet er krydret med flere typer aromahumle, blant annet en amerikansk humle som heter cascade og som gir en unik og fruktig smak. Fargen er vakkert lyst kopperbrun, et skum som kan spises med skje… om man nå har de lystene. Duften av humle, litt karamell og brød, er virkelig en drøm for nesen. Smaken er litt som duften, med en flott balanse mellom sødme og bitterhet. Ettersom Mack nå har inngått grossistavtaler, vil du finne ølet i en butikk nær deg.

2706+Frydenlund_fatolJeg må også ha med Frydenlund Fatøl. Frydenlund fatøl er for mange i min alder, ren skjær nostalgi med mange minner. Iallfall om du har vokst opp på Østlandet. Det var den gangen man fulgte et fotball lag og man drakk et ølmerke. Og begge deler fulgte en hele livet. Og vokste man opp i Lillestrøm, som jeg gjorde, visste alle at når man sa øl, så mente man Frydenlund. Nå er ølet langt fra bare nostalgi, det er nemlig bra. Det har en fin gyllen farge og nydelig duft av humle. Smaken har passelig bitterhet, godt balansert. Anbefales til alle personer over 18 år og som liker pils.

Haandbryggeriet Pale Ale var også en del av et godt 2014. Ølet med den vakre ravfargen. Tett vakkert skum som er til å spise med skje. Fin duft med sitrus og litt humle. En god, frisk smak. God fylde. Akkurat som duften, finner man igjen sitrusen. Godt balansert. Og ikke minst, en god lang ettersmak preget av humle.

Lucky-Jack-flaskeLucky Jack var jo ikke en nyhet i 2014. Men det første ølet fra Lervigs bryggerimester Mike Murphy og som ble lansert under Gladmaten 2010. En pale ale basert på amerikanske råvarer, spesielt fra den nordlige stillehavskysten. Ølet har en fruktig duft med hint av bær og sitrus. En nydelig bitterhet og en riktig god friskhet. Dette er amerikansk Pale Ale når den er som best. Etter min ringe mening, en riktig ”höjdare” og må og skal med på denne listen.

En av de bedre butikkølene, var Berentsens Sorte Får Stout som ble smakt helt i begynnelsen av året. Og det var en virkelig positiv opplevelse. En svart farge, et flott, kremig, beigt skum. En nydelig duft av kaffe, sjokolade og røstet malt. Smaken er preget av duften, med kaffe, sjokolade og røstet malt. En flott balansert bitterhet og sødme. En god ettersmak. Jo, dette er en virkelig løp og kjøp stout. Husk å ta med sjokoladen.

Haandbryggeriet_Hum_516663bOg helt til slutt, Haandbryggeriet Humlesus. Et flott øl med en gyllen, litt tåkete farge. Det har en nydelig duft av humle. Ikke minst så dufter den av min barndoms solbærbusker når det hadde regnet. Og bare det nostalgi kicket er nok til at jeg faller pladask. Smaken preges av duft og utseende med en frisk smak og en fin bitterhet.

Dette er som sagt min helt subjektive liste. Og det er garantert mange som har helt andre favoritter fra 2014.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.