De beste hvitvinene som ble smakt i 2021, var en blandet landhandel.

Ikke kvalitetsmessig, der var det høy standard, men geografisk og druetyper. Her er de som jeg falt for i 2021 og som fikk 91 poeng eller mer.

1.   Bonnardot Puligny-Montrachet La Garenne 2019. Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet. Pris kr. 719,90 Poeng 94/100

Notatene til denne vinen skrev jeg rett etter middagen. Drua er Chardonnay. Gyllen med et grønt skjær. En fantastisk duft av sitrus, epler og med hint av urter og eik. Lekker fylde med en god fruktighet på smak. Perfekt balansert. Lever opp til duften med sitrus og epler. Meget god ettersmak. Inviter mange venner og spleis på en flaske. Tror det vil være årets vin og mat opplevelse.

2.   Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2019.Tyskland, Rheingau. Pris kr. 389,90 Poeng 94/100.

Strågul farge med et lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergfersken, anelse sitrus og ikke minst blomster. En utrolig munnfølelse på smaken med en like så utrolig frukt og med en perfekt balanse mellom sødme og syre. En lang og god ettersmak som man håper aldri skal ta slutt. Men det gjør den jo. Vinen passer fint sammen med lette sjømatretter. Meget godt kjøp.

3.   Bassermann-Jordan Pechstein Riesling Grosses Gewächs 2019 Tyskland, Pfalz. Pris kr. 499,90 Poeng 94/100.

Dette er en vin som har en fin gulgrønn farge. Nydelig duft, fruktig, sitrus, grønne epler med små hint av blomst. En god fyldig og fruktig smak som lever virkelig godt opp til duften med sin sitrus, epler og andre frukter. Riktig god balanse mellom syre og sødme. En lang, god ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt og fisk. Meget bra kjøp.

  1. Maximin Grünhaus Herrenberg Auslese 2019. Tyskland, Mosel. Pris kr. 489,90 Poeng 94/100

Drua er riesling. Gyllen gul farge med et grønt skjær. Herlig duft av gule epler, sitrus og hint av fersken. Fantastisk fruktig fylde. Samme epler som i duften med hint av sitrus. Perfekt syre og sødme. En meget god ettersmak. Smakt sammen med ost. Hvilken fest. Denne vinen er fortsatt veldig ung. Kan trygt spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

  1. Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen Kirchenstück Riesling Trocken GG 2019. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 449,90  Poeng 93/100

Strågul med et lite grønt skjær. God duft av sitrus, epler og med litt fersken . Smaken er frisk, fruktig med en meget bra fylde. Epler og sitrus kommer igjen på smaken. Bra balansert syre og sødme. Meget god ettersmak. Danser glimrende sammen med ribbe og tilbehør. Den er ikke billig, men like forbannet et fantastisk kjøp.

6.   Clos du Moulin Aux Moines Auxey-Duresses 2017.Frankrike, Burgund Pris kr 419,90 Poeng 93/100

Drua er Chardonnay. Strågul med et bitte lite grønt skjær. Duft av grønne epler, sitrus og et lille hintet av blomst og mineraler. Meget god munnfølelse, frisk og fruktig på smak. Perfekt balansert. Samme epler og sitrus som i duften. Lang, frisk ettersmak. Passer sammen med fisk og til kos. Verd hver krone.

7.   Juliusspital Würzburger Stein Riesling Trocken Erste Lage 2019. Tyskland, Franken Pris kr  237,90 Poeng 93/100

Gulgrønn på fargen. God duft av sitrus, grønne epler og små hint av blomster. Fruktig og fyldig på smak. En lekker frukt med epler og sitrus. Meget bra balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. En vin som fungerer meget bra sammen med fet fisk. Meget bra kjøp.

8.   Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Trocken GG 2019. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 389,90 Poeng 93/100

Drua er riesling. Gyllen farge med et grønt skjær. Frisk duft av lime, epler med hint av fersken og blomster.  Frisk og fruktig smak. Meget god fylde.  Lever opp til duften med gule epler og fersken. En frisk syre balansert av fin sødme.  En veldig bra ettersmak. En vin som passer til lyst kjøtt og hvorfor ikke til fenalår? Meget bra kjøp.

  1. Clos du Moulin aux Moines Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018. Pris kr 399,90 Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. En gyllen farge med et bitte lite grønt skjær. Klassisk duft av grønne epler, sitrus og det lille hintet av blomst. Frisk og fruktig på smak med en meget god munnfølelse. Perfekt balansert. Samme epler og sitrus som i duften. Fruktig og god ettersmak. Passer sammen med skalldyrsalat og gode venner. Meget bra kjøp.

10.  COS Pithos Bianco 2019. Italia, Sicilia. Pris kr. 299,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

11.  Clos du Moulin aux Moines Saint-Romain Blanc 2018. Frankrike, Burgund, Saint-Romain. Pris kr. 359,90 Poeng 92/100

Drua er Chardonnay. Vakker strågul farge med et grønt skjær. Duft av sitrus, modne gule epler og blomster. Frisk, fruktig med en lekker fylde på smak. Samme sitrus som i duften. Godt balansert syre og sødme. Flott ettersmak. Passer meget bra til litt kraftigere sjømat. Drømmevin.

  1. Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2020 Tyskland, Rheingau. Pris kr. 309,90 Poeng 92/100.

Hold på hatt og bukser, hvilken fantastisk vin. Også denne skapt av Gunter Künstler. Strågul farge med et grønt skjær. Duften har sitrus, grønne epler og vinbergfersken med et fint hint av blomst. En duft av lykke. Fin, frisk fylde på smak. Sammen med epler, sitrus og fersken samt en godt balansert syre og sødme, blir dette en fantastisk opplevelse. En lang og elegant ettersmak. En vin som går fint sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

13.   Leiner Kalmit Riesling Trocken 2017. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 369,90 Poeng 92/100

Drua er Riesling. Gyllen farge med et grønt skjær. En klassisk duft av epler, sitrus og litt fersken.  Frisk, fruktig og nydelig fylde på smak. Samme eplene som i duften. Perfekt balansert syre og sødme. En ettersmak som er helt fantastisk. En vin som går glimrende sammen med sjømat og til kos. En vin som er verdt vært øre.

  1. Fritz Haag Brauneberger Riesling Kabinett Trocken 2020. Tyskland Mosel. Pris kr. 245,- Poeng 92/100

Laget på Riesling. Lys gulgrønn farge. Frisk duft av grønne epler, sitrus og små hint av blomster og fersken. Elegant frisk og fruktig smak. God fylde. Samme smak som i duften med epler, sitrus og det lille hintet av blomst. Riktig bra balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. En vin som passer fint sammen med skalldyr. Mye vin for pengene. Løp og kjøp!

15.  Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2019. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 289,- Poeng 92/100

Druen er Riesling. Gyllen gul farge med et bitte lite grønt skjær. Klassisk duft av sitrus, gule epler, vinbergsfersken. En veldig bra fylde, fruktig og frisk. Lever opp til duften. Perfekt  balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Dette er en vin som går fint til alt godt fra havet. Her er det nytelse for alle pengene.

16.  Gérard Boulay Sancerre 2019. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 320,30 Poeng 92/100

Vinen er laget på Sauvignon Blanc. Vakker gulgrønn farge. Duften er fylt av vår med spirende blomst, anelse sitrus og grønne epler. Smaken er frisk med elegant fylde og en fin frukt. Perfekt syre og sødme. En lang ettersmak. Passer fantastisk til hvit fisk. Meget bra kjøp.

17.   Weing. Schloss Sommerhausen Steinbach-Alttenberg 1172 GG 2016. Tyskland, Franken. Poeng 92/100

Strågul farge. Elegant og intens duft av sitrus, pærer og fuktige steiner. Fyldig, fruktig og frisk smak. Meget bra munnfølelse. Perfekt syre. En lang ettersmak. Passer veldig bra sammen med lyst kjøtt og fyldige sauser. Meget bra kjøp.

18.  Maximin Grünhaus Bruderberg Kabinett Riesling 2020. Tyskland, Mosel.  Pris kr. 299,90 Poeng 92/100

Denne vinen kommer i Juli. Drua er som navnet sier, Riesling. Lys gul med et grønt skjær. Meget bra duft av sitrus og fersken. Veldig god fruktig fylde. Samme frukt som i duften. Perfekt syre som balanserer sødmen på en veldig bra måte. En meget god ettersmak. Passer glimrende til ost. Kan trygt spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

19.   Gobelsburger Urgestein Riesling 2019. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr. 199,90 Poeng 91/100

Drua er Riesling. Lys gulgrønn farge. God duft av sitrus, grønne epler og med hint av blomster. Fyldig og fruktig på smak. God friskhet med en bra syre. Samme sitrus og epler som i duften. En lang og fruktig ettersmak. Lekker. En vin som passer bra sammen med sjømat. Glimrende til kos. En meget bra vin og et meget bra kjøp.

20.    Dom. Vacheron Sancerre 2019. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 329,90 Poeng 91/100

Drua Sauvignon Blanc. Lys gulgrønn farge. Meget bra duft av grønne epler, sitrus og klassiske hint av stikkelsbær. Fin fylde på smak. Frisk og fruktig. En perfekt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer til kos eller salat. Meget bra kjøp!

21.  Ostertag Pinot Gris Les Jardins 2018. Frankrike, Alsace. Pris kr.289,90 Poeng 91/100

Laget av Pinot Gris. Fin lysgul farge. Lekker duft av høstepler og hint av fat. Smaken er bløt og fyldig med epler, lett syre og en bra balanse mellom syre og sødme. En nydelig ettersmak med masser av frukt . Fisk på grillen? Da er dette vinene for deg. Veldig bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.