Bordeaux er klassikernes klassiker, aristokratisk og erkekonservativ. Den store regionen sørvest i Frankrike har gitt oss noen av de mest berømte rødvinene, de mest intense dessertvinene og faktisk også en rekke gode tørre hvitvin.

Først og fremst forbinder vi Bordeaux med fyldige, snerpende og komplekse rødviner som kan lagres lenge. Posisjonen som uovertrufne kvalitetsbærere, statussymboler og historieformidlere, kombinert med begrenset tilgjengelighet, er mer enn velkjent. Mange av vinene er kostbare og av og til urimelige dyre. Heldigvis finnes det bak de mest kjente slottene, et hav av vin hvor du finner god kvalitet til en mer overkommelig pris.

Château Lanessan

Château Lanessan holder til på venstrebredden i appellasjonen Haut-Médoc. Og der har de ligget helt siden 15. januar 1310. At man kan si de så sikkert er at enken etter Henry de Lanessan, Dame Paironne la Montagne solgte hele boet til Sieur de Blaignan. Helt frem til 1793 var garden I familiens eie da skipsreder Jean Delbos overtok hele moroa. I årene som fulgte fikk slottet et riktig bra navn i vinverden. Men de ble ikke klassifisert i 1855 som et cru slott da sønnen til Jean Delbos, Louis, nektet å sende vin til klassifiseringen da han mente at det bare var noe byråkratisk nonsens og helt sikkert ville forsvinne fort. Neste tabbe av Louis var å slippe kjellermesteren Jean Pineau til spanske Marqués de Riscal, som var en stor beundrer av Jean Pineau og var overbevist om at han ville forbedre kvaliteten på Rioja vinene. Det triste var at ryktet til Château Lanessan ble overgått av de andre klassifiserte Bordeaux slottene. Heldigvis kom det andre, litt mer smarte folk inn på slottet. For eksempel André Delbos som bygget i 1878 slottet i en Tudor stil og som det fortsatt ser ut i dag. Samtidig utvidet han kjellerne i tradisjonell Médoc-stil samt at han fikk oppført stallene som i dag er Musée du Cheval.

Nye tider

Etter ekteskapet mellom Marie-Louise Delbos og Etienne Bouteiller i 1907, endret de slektsnavnet. 1961 begynte Jean Bouteiller å utvide markene, først tilegnet han seg Château Lachesnaye, og i 1962 Château de Sainte Gemme.  Senere har familien kjøpt opp mer vinmark og i dag så eier de totalt 40 hektar vinmark. Og ryktet som ble destruert av den godeste Louis, er blitt mer enn gjenopprettet.

Ch. Lanessan 2008. Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc. Pris kr. 274,90 Poeng 90/100

Druene er Petit Verdot 4%, Merlot 36%, Cabernet Sauvignon 60%. Vakker mørkerød farge. Meget god duft av solbær med hint av fat og urter. Flott fylde på smak med en riktig god frukt og meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. Vinen vil passe glimrende til småvilt og masser av kos.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.