Boblende epler, Von Wiesen Apfel & Hopfen 2020

0

De første sporene av eplejuice, kommer fra den greske historikeren Herodot som fortalte om en stamme i Lilleasia som presset epler cirka 400 år f.kr. Stedet var Side i dagens Tyrkia som den gangen var gresk.

Senere, fant den romerske forfatteren Plinius ut at av denne drikken kunne man bli full, og da var det ikke langt til hyldning av denne velsignede drikken. Noe som igjen førte til at romerske feltleger innførte sider som et helbredene vidundermiddel i den romerske hæren.

Sider som vi kjenner den i dag, var det Karl den Store som sto for. Som kjent var Frankrike en del av det Tysk-Romerske keiserriket og ble derfor en del av hans lovverk „Capitulare de villis vel curtis imperii…“ Et lovverk som en vær dommer og guvernør skulle styre riket etter. Lovverket omfattet også retten for enhver å produsere ”berusende drikker” som øl, vin og sider. På den måten kom sideren til Normandie og på 1300 tallet, da de første fruktpressene kom, ble sider den viktigste eksportartikkelen for normannerne.

Frem til midten av 1900 tallet, var sider, ved siden av vin, den viktigste drikken i Frankrike. Da tok ølet over for siderens del. Men fortsatt er sider viktig både for produksjon av Calvados og som ingrediens i normannisk matlagning.

I dag så har sider fått en renessanse man lager ”ekte” sider i en rekke forskjellige land på mange forskjellige måter. Men basisen for alle landene er eplejuice eller pærejuice. Alkoholinnholdet i sider varier med de forskjellige tradisjonene og kan være fra 2 prosent og opptil 9 prosent for  typer som er gjæret ved høy temperatur. Men det vanlige er å holde temperaturen mellom +4 og +16°C for å få til en langsom gjæringsprosess som framhever den rike eplesmaken. Og en av mine personlige favoritter kommer fra Tyskland og har nydelige bobler.

Von Wiesen Apfel & Hopfen 2020. Tyskland. Pris kr. 265,- Poeng 88/100

Lages på epler men det er også tilsatt citrahumle i 5dager før det fjernes igjen. Fargen er disete gulgrønn. Duft av epler, sitrus og bitte litt humle. Virkelig frisk på smak med en fin fylde. Samme epler og sitrus som i duften. Lekker, frisk syrlighet. Vakkert skum. God ettersmak med bitte litt humle og eple. Sideren holder 6,5% alkohol og er en perfekt tørsteslukker. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.