Amarone della Valpolicella er en italiensk, tørr rødvin. Tradisjonelt lages den av tørre druer fra Corvina, Rondinella og Molinara. Den ble klassifisert som Denominazione di Origine Controllata i desember 1990 og 4.desember 2009, ble den klassifisert som DOCG.

Amarone var og er fortsatt til en viss del, noe av det beste italiensk vinverden kan tilby. Den kommer fra Veneto i distriktet Valpolicella, litt nord for Verona. Vinen produseres helt eller delvis av tørka druer. Noe som gjør at vinen blir alkoholsterk, den skal ha minst 14% alkohol, og vinene blir herlig fyldige. Og for at vinen får gjære helt ut, så blir de tørre. Med andre ord, for at det skal være en riktig amarone, kan ikke restsukkeret være mer en maksimum 15/g pr liter.

Amarone i dag.

I dag, så oppleves en rekke amaroneviner som noe søtt sukkervann. Da ripassovinene  kom på markedet med betegnelser som «mini-amarone» eller «billig-amarone,» uten at de hadde det minste med amaronevin å gjøre, eksploderte markedet med billig sukkervann. Og min lille teori, er at en del av amaronen produsentene begynte å lage vin som lå tett på de populære ripasso vinene. Med et resultat at mange av amarone i dag ikke er amarone, men «mini ripasso.» Heldigvis er det også en rekke produsenter som lager riktige, gode amarone.

Bertani Amarone della Valpolicella Valpantena 2016. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 469,90 Poeng 92/100

Druene er Rondinella 20%, Corvina 80%. Vakker dyp rød farge. Meget god duft av kirsebær, nøtter og fine hint av tre. En fantastisk frisk fylde på smak. Tørr og konsentrert med en lett elegant sødme. Perfekt syre og sødme med en lett tannin. En lang og god ettersmak. Vinen er perfekt til vilt. Dette er bare en wow vin.  Har du råd, ta to.

Tedeschi Amarone Classico 2016. Italia, Veneto. Pris kr 379,- Poeng 92/100.

Laget på druene Rondinella 30%, Rossignola 5%, Molinara 5%, Corvinone 30%, Corvina 30%. En dyp, rød farge med et lilla skjær. Duften er fylt av mørke bær, kirsebær og fine hint av fat. Smaken er fyldig med en god munnfølelse og god frukt. Flott sødme og syre. En friskhet som fortsetter ut i ettersmaken som varer og varer og… Vinen passer fint sammen med kraftige kjøttretter. En ekte løp og kjøp vin.

Speri Sant’Urbano Amarone della Valpolicella Classico 2015. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 469,90 Poeng 90/100

Druene er Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%. Nesten en blårød farge. Duft av bjørnebær med hint av kirsebær og tre. Smaken har stor fylde, frisk med en meget bra syre. God tannin. En lang, frisk ettersmak. Passer fint sammen med storvilt.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2015. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 429,90 Poeng 89/100

Druene er Corvina 80%, Rondinella 10%, Oseleta 9%, Croatina 1%. Fin mørkerød farge. Duft av kirsebær, plommer med hint av svisker og krydder. Smaken er fyldig med en del sødme. Balanseres meget bra av syren. Bra tannin. Lever opp til duften med sine kirsebær og plommer. Lang og bra ettersmak. Passer bra sammen med biffen. Meget bra kjøp.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2015. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 399,90 Poeng 82/100

Klassiske amaronedruer Rondinella 30%, Corvinone 15%, Corvina 50%, Oseleta 5%. Mørkerød på fargen. Duft av kirsebær, hint av fat og et lite snev alkohol. Smaken er fyldig med litt for mye sødme. Rund på smak. Bra tannin. Litt søtlig ettersmak. Passer bra sammen med kraftige gryteretter.

Ca’Vendri Amarone della Valpolicella 2016. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 250,- Poeng 82/100

Druene er Corvinone 30%, Corvina 40%, Rondinella 30%. Mørkerød farge med et lite brunt skjær. Duft av mørke modne bær. Hint av krydder og fat. Smaken har en bra fylde men litt for mye sødme. God fatsmak. Savner litt mer syre. Mild tannin. Bra ettersmak med en del sødme. Passer til grilla kottletter med oliven og ratatouille.

Signorelli Amarone della Valpolicella 2016. Italia, Veneto, Amarone della Valpolicella. Pris kr. 249,- Poeng 82/100

Rondinella 25%, Corvina 70%, Molinara 5%. Mørkerød farge. Duft av mørke bær, fat og krydder. Bløt og litt søt på smak. Ok syre men balanserer ikke helt sødmen. Ok tannin. God ettersmak med en del sødme. Går bra sammen med gryteretter av storfe.

Lamberti Amarone della Valpolicella 2015. Italia, Veneto. Pris kr. 259,90 Poeng 76/100

Druene er Corvina 60%, Rondinella 30%, Molinara 10%. Mørkerød med et brunt skjær. Søtlig duft av syltet frukt. Hint av fat. Smaken er søt men med en rund, bløt fylde. Mangler en del syre for å få litt friskhet. Noe tannin. Søt ettersmak.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.