FrP på autopilot

Pressemelding.

Siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet i 2013, har hun gjort det mer og mer attraktivt å handle alkohol utenom Vinmonopolet. Forskjellen på norske og svenske avgifter øker.  – FrP øker alkoholavgiftene på autopilot. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har det økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF). Norsk alkoholpolitikk er lik handelslekkasje: Grensehandelen når stadig nye høyder og Vinmonopolet får hvert år dårligere rammevilkår. Salgsnedgang er nå en reell månedlig utfordring.

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 1,6 prosent. En flaske vin går dermed opp med omtrent en krone, og en liter brennevin med nesten fem kroner. Med disse økningene har den totale avgifter på en vinflaske i Norge nå passert 70 kroner.

Dette er kroner som går i feil retning. Forskjellen til Systembolaget og taxfree øker. Som vanlig kamufleres dette som en indeksregulering, men nordmenn vil merke at vin og brennevin på polet nok en gang blir dyrere. – I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Avgiftene må ned mot svensk nivå. Da får vi mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol.

  • Regjeringen gir beskjed om at Vinmonopolet ikke er førstevalget når det skal handles vin eller brennevin. De som setter seg i bilen og reiser til Sverige, eller tar fly og ferge for å handle alkohol, får det billigere enn de som må holde seg i Norge og ta avgifts-smellen, sier Ingunn Jordheim.

Staten taper

Salget av alkohol flyttes fra Vinmonopolet til både lovlige og ulovlige salgskanaler. Denne trenden har forsterket seg de siste tre årene og hittil i 2017 er salget i minus 1,5 %. Norge taper milliarder i avgiftsinntekter til felleskassa når nordmenn handler utenom polet. Bondevik-regjeringen reduserte i 2002 og 2003 avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt.

* Forslag til statsbudsjett 2018
SEK omregnet til NOK (kurs 98,40)
Eksempel, flaske vin 0,75 l med 13% alkohol.
Alkoholavgift i Norge                     kr 48,17
I tillegg kommer mva. og miljøavgifter

Alkoholavgift i Sverige, før miljøavgift og mva    kr 19,32
Eksempel, brennevin 0,7 l med 40% alkohol
Alkoholavgift i Norge                     kr  212,24
I tillegg kommer mva. og miljøavgifter
Alkoholavgift i Sverige, før miljøavgift og mva    kr 138,03
Kilder: Begge lands Finansdepartementer, Vinmonopolet og Systembolaget

Forrige artikkelUkens vin
Neste artikkelUkens Øl.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.