Akkurat nå, er skreifiske i full gang og egentlig skulle butikkene bugne av fersk torsk. Men, sånn er det vel egentlig ikke.

For de av oss, som elsker fisk og skrei, så kommer her en del drikkeforslag til hva man kan nyte til skreien.

Jeg elsker betegnelsen ” Det er typisk norsk… ” Og da tenker jeg mer på ”Det er typisk norsk å drikke rødvin til torsk” en at vi er spesielt gode.  For at en rødvin skal passe sammen med en torsk, så må den være lett og fruktig. Derfor, glem det med Bordeauxvin til torsken. Den har altfor mye tannin. Så her kommer noen forslag på vin og øl som kunne vært skapt til torskemiddagen.

Rødvin.25911_hr

La oss begynne med en Burgund. Brocard Bourgogne Pinot Noir 2010 ligger i den ”billige” enden av vin fra Burgund. Men, til torsk synes jeg den er helt utmerket. Den har ikke for mye syre og har en letthet og friskhet som vil kle skreien som hånd i hanske. Den har varenr. 9601001 og koster 179,90 og fås i bestillingsutvalget.

Beaujolais vinene er glimrende til skrei og tosk. De har den fruktige lettheten av gamay druene  som kler fisken så utrolig bra. Les Bécots Beaujolais 2010  er en sånn beaujolais.  Dessverre er den også i bestillingsutvalget. Flott fruktighet og en god smak av røde bær. Varenummer 662101 og koster 136 kroner.

Av italienere som jeg vil drikke til skreien, er Cascina delle Rose Barbera d’Alba Rio Sordo 2008, den har varenummer 5980501 og koster 194,90. Flott frukt med duft av kirsebær. Stram, frisk, balansert med god lengde og fin tørr avslutning. Rett og slett en utmerket skreivin.

Hvitvin

131652_Pflu_ger_Michelsberg_Riesling_2011Av hvite viner, så er det mye å velge i mellom. Jeg har valgt meg en bukett  vin som innbefatter blant annet vår gamle venn Breuer Riesling Sauvage 2012. Varenummer 2075001 og koster 139,90. Både sødmen og syre kler skrei veldig bra. Og med sin fruktige smak av epler og sitrus skulle man tro at man kun spiste torsk på gården til Breuer. Men, det gjør de jo ikke.

En av min favoritt rieslinger kommer fra en av de aller beste vinmarkene i Bad Dürkheim og Tyskland Vinen er blant Pflügers toppviner og den havnet sågar sammen med to av produsentens andre viner på lista over Tysklands hundre beste rieslinger i 2012. Og det sier ikke så litt. Og det er en vin som danser godt sammen med skrei.

Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 dufter intenst av moden frukt som epler og gul steinfrukt som fersken og aprikoser, blomster og en tydelig mineralitet. Vinen har en saftig og frisk munnfølelse, og smaker av sunn bærfrukt og mineraler med elegante overtoner av blomster. Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 179,90 kroner.

Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling Kabinett Trocken 2012 med varenr. 6284701 til 168 kroner. Dette er en av de vinene som absolutt må være med når vi snakker om vin og skrei eller torsk. Den har en vaker strågule farge, en behagelige duft av epler og noe sitrus og med sin tørre friske smak av epler og en anelse sitrus passer den veldig bra i glasset når det serveres kveite.

Øl

Øl er et must til kveite og torsk. Primært så velger man da blonde eller pale ale til kokt fisk. Om man steker fisken, så er åpner man en bokkøl.

Et siste alternativ er eplemost eller vann. Is kaldt vann fra spingen sammen med en skive lime eller sitron, er et kraftig undervurdert drikke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.