absintreklamSSB, eller Statistisk sentralbyrå, sine tall for andre kvartal 2014, viser at vi drikker mindre sprit.

I første halvår i år ble det registrert omsatt vel 250 000 liter mindre brennevin enn i samme periode i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 5 prosent. Vi drikker også mindre øl mens vinkonsumet øker noe.

Registrert omsetning av vin var 36,7 millioner liter i første halvår i år, og vinsalget er dermed på samme nivå som i første halvår i fjor. Omsetningen av øl var på 117 millioner liter og viste en liten nedgang i første halvår i år, mens rusbrussalget økte med 364 000 liter, eller hele 5,7 prosent.

Påskens plassering påvirker kvartalsresultatene

alkohol statistikkI 2. kvartal i år gikk omsetningen av vin, øl og brennevin opp med henholdsvis 8,0, 2,8 og 1,6 prosent sammenlignet med 2. kvartal i fjor. Disse tallene er imidlertid påvirket av påskens plassering da det i forbindelse med påsken normalt omsettes mer alkohol. I 2013 falt påsken, unntatt 2. påskedag, i 1. kvartal, mens høytiden året etter i sin helhet var i 2. kvartal.

Nedgang i antall alkoholliter

Den samlede omsetningen målt i ren alkohol var 150 000 liter mindre i første halvår 2014 enn i samme periode i 2013. Dette tilsvarer en nedgang på 1,2 prosent. Omsetningen fordelte seg på 5,3 millioner alkoholliter øl, 4,5 millioner alkoholliter vin, 1,9 millioner alkoholliter brennevin og 302 000 alkoholliter rusbrus.

Tallene bygger på oppgaver som registrerte avgiftspliktige virksomheter leverer til Toll- og avgiftsdirektoratet, samt registrert import. Tallene omfatter ikke turistimport. På godt norsk betyr det at vi ikke vet sånn hundre prosent sikkert hvor mye vi egentlig drikker.

Kilder: SSB

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.