Méndez-familien plantet Albariño i landsbyen Meaño allerede i 1912, men familien har også drevet med skjelloppdrett og farfaren til Rodrigo Mendéz drev et jernverk som også ga navnet til vineriet.

Eiendommen er en av de minste i Rías Baixas, men er allikevel godt kjent blant vinkjennere. Siden 2005 har den nåværende generasjonen med Rodrigo Méndez ved roret, laget og mineralske albariñoer med stedegenhet.

Rías Baixas

Mange av de eldste vinstokkene gir frukt også den i dag og bidrar sterkt til kvaliten i vinene. Rodri leier også en av Rías Baixas eldste vinmarker Finca Genoveva av den over 90 år gamle venninnen Lola. Her er 80 prosent av vinmarken på alder med Lola og resten av vinstokkene opp mot 200 år gamle grønne og blå lokale druetyper oppbundet i tradisjonell pergola. Vinmarken har med andre ord stått støtt gjennom phylloxera, to verdenskriger, borgerkrig og diktatur, samt industrialiseringen på 70-og 80-tallet.

Industrialiseringen innebar at «alle» rykket opp de gamle stedegne druetypene og erstattet dem med nye albariñokloner som ga høye avlinger og bedre økonomi. Høye avlinger kombinert med utstrakt bruk av aromatiske gjærtyper for å sjarmere et internasjonalt marked, gjorde vinene uimotståelig rimelige og aromatiske, men verden ble ikke kjent med albariño slik den egentlig kan være. Familien Méndez gikk heldigvis motsatt vei. De plantet mer stedegne blå druer og bevarte de gamle albariño-vinstokkene. I Finca Genoveva fortsatte også Lola som familien alltid hadde gjort med å pleie de gamle pergola-vinstokkene og lage vin for eget bruk og til de lokale restaurantene.

Raúl Pérez fra Bierzo

I 2005 begynte Rodri å jobbe med Raúl Pérez fra Bierzo, en av Spanias mest kjente ønologer. En skulle tro at Raúl er årsaken til at Rodri også satser på rødvin i dette hvitvinsområdet, men Raúl var faktisk den som overtalte Rodri til ikke å rykke opp Albariño-plantene, som han egentlig hadde planlagt.

Raúl så potensialet for Rodri til å lage jordsmonnsvin som nikker mer mot burgund enn til det de fleste forbinder med albariño fra Rías Baixas. Og da Rául lanserte den spontanfermenterte og fatlagrede Sketch 2003 startet han en ny æra for jordsmonnsvin av albariño og åpnet dørene for Rodri og andre kvalitetsprodusenter i området.

Totalt råder Rodri over 8,5 ha vinmark fra flere ulike landsbyer  i Salnés-sonen. Den totale produksjonen for begge prosjektene er på rundt 40-50.000 flasker.

Forjas del Salnés Leirana Albariño 2022. Spania, Galicia, Rias Baixas. Pris kr. 299,90 Poeng: 90/100 Importør: Moestue Grape Selections AS.

Albariño. Lys gul på farge med et lite grønt skjær. Bra duft av epler, sitrus og hint av urter. Frisk og fruktig på smak med samme epler og sitrus som i duften. God syre. Lang og god ettersmak. En glimrende vin sammen med fisk. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.