Topp fem, Spania.

images-3Som den mannen jeg er, elsker jeg som sagt lister. Defor har jeg med hjelp av Vinmonopolet, fått laget topp fem lister over de mest solgte vinen fra de forskjellige vinlandene. 

Og vi begynner med Spania. De fem mest solgte spanske vinene på Vinmonopolet er ikke nødvendigvis de fem beste vinen fra Spania. Grunnen til akkurat Spania, er at spanske viner er de det er lettest å orientere seg rundt i, når man skal begynne og smake vin.  Smaken skiller seg som regel ut i forhold til de fleste andre vinland. En annen sak, er at nyanseforskjellene i de ulike distriktene i Spania, er rimelig stor.

Toppselgeren på Vinmonopolet er El Copero 2010.images

Vinen er fra  Valencia. Har aldri vært i nærheten av et trefat, men modnet på ståltank.  Den har en lyserød farge med en blålig kant.  Duften er lett fruktig, litt som å lukte på jordbær. Smaken er kort, lite dybde med lite syre. En enkel vin. Mat som skulle passe til denne vinen er primært lyst kjøtt som kylling eller kalv.

Pris er 92,90 og vare nummer er : 1406701

 

På andreplass kommer Marqués de Chivé Tempranillo Crianza 2007.

Også en vin fra Valencia. Den har en dyp, rød farge, duften er  fruktig og en deilig duft av eiketrefat. Smaken er rund med et snev eiketrefat. Passer til litt mørkere kjøtt.

Prisen er 95,50 og har varenr. 1124801

Tredjeplassen går til Torres Corona 2008. En vin fra Catalonia. Fargen er dyp rød. Duften er varm fruktig og, merkelig nok, etimages-1 snev av tjære. Den tjærelukten som man kan ane om sommeren når  et vindkast kommer fra båthavna der noen tjærer båten sin.Smaken er lett krydderpreget med en anelse eiketrefat. En overaskende positiv opplevelse. Passer sammen med mørkt kjøtt.

Prisen er 118,90 og har varenr. 1202801

Som nummer fire på lista, har vi Marqués de dos Aguas 2011. Ennå en sak fra Valencia. Vinen har en rimelig fin, rød farge med en behagelig duft av frukt.  Smaken er rund med ikke altfor dominerende syre. Ettersmaken er behagelig, men kunne gjerne vært noe lenger. Mat til denne spanjolen kunne være kylling, svinekjøtt eller bare drikkes uten noen som helst til.

Prisen er 99,90 og har varenr. 5585701

UnknownFemteplassen går til Espelt Sauló Empordà 2011 fra Catalonia. Fargen er nesten blårød. Dufter av fat, urter og solbær. Smaken er kraftfull men oppleves allikevel som rund og behagelig. Tror nok biffen vil trives i selskap med denne vinen.

Prisen er 105 kr og varenr er 1082701

 

Ingen av disse vinene vil dominere lista over Spanias beste viner. Det er også overaskende at ingen av vinene fra Rioja eller Ribera del Duero er med på lista.  Så, her handles det etter pris. Ikke nødvendigvis noen dårlige valg og de fleste av disse vinene er hyggelige hverdagsviner.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.