Akevitt er Norges nasjonalbrennevin og stadig flere bartendere i Norge og internasjonalt oppdager nå at akevittens egenskaper passer utmerket i cocktails. Og til cocktails som passer den mørketid som nå stunder.

Lysholm No52 har Godt Drikke tidligere skrevet om, men da til en sommercocktail. Rart hvordan samme ingrediens passer både til varme og kulde. Men, Lysholm No52 er en frisk og kompleks akevitt, med en sitruspreget duft og smak. Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, stjerneanis, koriander, pomerans og ingefær. Sammenlignet med mange andre akevitter, er denne sterkere krydret, og ikke avrundet slik de fatmodnede variantene er.

Tang.

Mens sommercocktailen var preget av sitrus, honning og masser av sommer, så er vintercocktailen basert på tang. Ja, sånn sak som vokser i havet og er fremtidens matkilde i følge folk som er smartere enn meg. Men for min del så passer tang glimrende til drikke. Denne er med norsk blæretang, akevit og tonic. Tangen kan du kjøpe eller høste selv. For å få tak i norskhøstet tang, må du søke opp spesialbutikker, som fiskebutikker eller nettbutikker. Om du høster selv er det en del forbehold. Blant annet hvor du plukker og at tangen bør være dekket av vann hele tiden – altså ikke ligge åpent ved fjære sjø. Akkurat som når du plukker skjell. En annen sak, unngå områder med industri eller annen type forurensning. På bildet er det brukt brunalge som blir mørk grønn ved koking.

Fremgangsmåte

4cl Lysholm No 52
Tang
Tonic
1 stk grapefrukt zest eller skive.

Hell Lysholm No. 52 i et highballglass eller et stort rocksglass. Fyll opp med isbiter og tang. Hell over tonic. Skjær av en zest av grapefrukt, vri over glasset og slipp oppi. En grapefrukt skive kan også brukes.
Så er det bare å nyte. Flere oppskrifter kommer nærmere jul.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.